Нов свръхзвуков самолет, патентован от "Еърбъс", може да съкрати времето за пътуване между Лондон и Ню Йорк само на един час, съобщи "Индипендънт".

Документът за патент на бъдещия самолет е бил одобрен от патентната служба на САЩ. Самолетът съчетава елементите на реактивен и ракетен двигател.

Френският производител се надява самолетът да развива два пъти по-висока скорост от свръхзвуковия пътнически самолет "Конкорд", който преминава 2172 км за час.

Новият самолет на "Еърбъс" може да съкрати с два часа и половина полета на "Конкорд" между Лондон и Ню Йорк, отбелязва "Бизнес инсайдър". В традиционен самолет пътуването между двата града ще ви отнеме около седем часа.

Компанията се надява да съкрати и друг полет – вече ще можете да изминавате 9000 км от Париж до Сан Франциско за три часа със свръхзвуковия самолет.

Бъдещето на най-бързия самолет в света се вижда в бизнес пътувания и превозвания на ВИП пътници. Компанията иска да се намести и във военните операции, стратегическо разузнаване, свръхбързият транспорт на стоки.

Самолетите "Конкорд" бяха спрени от полет след ужасяващата катастрофа в Париж, при която загинаха 113 души.