Климатиците в офисите са настроени сексистки и се съобразяват повече с предпочитанията на мъжете, а не с метаболизма на жените, пише в. "Ню Йорк таймс".

Холандски учени, водени от проф. Борис Кингма от университета в Маастрихт, провели тестове с 16 жени на възраст около 20 години в специални камери. След това измерили със специални уреди вътрешната температура на тялото им.

Метаболизмът на дамите се оказвал с 20-32% по нисък от нормативите, установени за температурата на работните помещения в САЩ, въведени още през 60-те години на миналия век. Тогава средностатистическият служител се е предполагало да бъде мъж, облечен в плътен костюм, риза и потник. Но те са валидни и до днес.

Повечето мъже смятат, че жените просто демонстрират заядливост по отношение на температурата в офиса, но всъщност причината да повдигат въпроса се крие във физиологията им.

Поради разликите в метаболизма на дамите и представителите на силния пол, оптималната им работна среда се оказва различна. Жените дават най-доброто от себе си, когато температурата в офиса е 24,5 градуса, а мъжете обичат да работят на по-хладно - при 22 градуса по Целзий.

Но в повечето работни помещения на САЩ климатиците се оказва, че са настроени сексистки. Те се съобразяват с предпочитанията на мъжете, докато в същото време дамите треперят от студ.

Учените обясняват разликата в метаболизма на двата пола с тяхната анатомия.

Мъжете поради по-голямата си мускулна маса генерират повече топлина и съответно се чувстват по-добре в по-хладни помещения, за разлика от жените.

От друга страна по-старите служители с напредването на възрастта се нуждаят от по-високи температури в офиса. Сега в САЩ е в ход кампания, която да отчита при отоплението на работната среда разликите на половете, тяхната възраст и телесната им маса.