"Нашите атлети от Спешъл олимпикс са повод за гордост и имат нужда от вниманието на цялото общество", заяви спортният министър Красен Кралев, след като награди българските спортисти, завоювали 29 медала на Световните летни игри в Лос Анджелис.

Българските атлети спечелиха 6 златни, 12 сребърни и 11 бронзови медала на надпреварата в Калифорния, а днес бяха наградени от Министерството на младежта и спорта. "Нашите атлети от Спешъл олимпикс са повод за гордост и имат нужда от вашето внимание и от вниманието на цялото общество. За да може този проект да е успешен, трябва да обърнем внимание и да потърсим помощ от страна на всички клубове и спортни федерации, за да може тази кампания и тяхното участие в подкрепа на тези деца да бъде доста по-голямо. Това е един проблем, на който нашето общество трябва да обръща внимание. Аз съм горд с това, че ние успяхме да изпратим тези атлети, да ги подготвим и те защитиха по най-добър начин честта на България. Благодаря им от сърце, и на треньорите, и на ръководителя д-р Христозов, за това, че полагат всички усилия, енергия, не жалят времето си и средства, за да накарат тези деца да се чувства пълноценни граждани на България", каза Кралев.

Спортният министър коментира и инцидента по време на контролната среща между ЦСКА и Ашдод, в края на която фенове на "червените" нахлуха на терена, за да търсят саморазправа с играчите на израелския тим. "Никога не съм одобрявал елементите на насилие, в който и да е спорт. Не би трябвало да се допускат подобни събития. Факт е, че ЦСКА е във "В" група, би трябвало да има адекватно отношение и подсигуряване на полицейска защита по време на тези срещи, без значение в коя група играе отборът. Той има голяма фенска маса, която се радвам да го подкрепя и се надявам да го подкрепя във всички ешелони, в които ЦСКА играе, но нека да бъдем толерантни, да не се допускат такива изстъпления. Това, за съжаление, не е единичен случай, виждаме, че на други стадиони има подобни случки, във Варна се случи подобно нещо на една контрола, където футболистите на Горна Оряховица провокираха феновете. Просто трябва да има по-нормален, цивилизован контакт между спортисти и публика", заяви Кралев.

Той сподели мнението си и за разразилия се допинг скандал в световната атлетика в последните дни. "Това са догадки, нека, когато има фактология, тогава да коментираме. Знаем, че са много чувствителни тестовете за кръвни проби, за които става въпрос. Знаем, че под сурдинка се говори, че има такива нации, които са толерирани, особено африканските, така че не искам да влизам в конкретика. Ще има избори за нов президент на Световната федерация по лека атлетика. И двамата кандидати са достойни - и Себастиан Коул и Сергей Бубка. Имах честта да говоря и с двамата по време на посещението им в България на Европейското отборно в Стара Загора. Прекрасни кандидати са, който и да спечели се надявам да разсее тези съмнения за употреба на допинг, или ако ги потвърди, съответно да наложи определените санкции. Аз смятам лично, че не би трябвало да се допускат подобни неща и някои нации да бъдат толерирани за сметка на други".