България се нарежда на 8-о място от 29 държави в Централна и Източна Европа и Азия по отношение устойчивостта на неправителствения сектор през 2014 година според индекса на Американската агенция за международно развитие (USAID).

Това сочат данните на Българския център за нестопанско право, които изготвят индекса за България преди той да мине през окончателно решение на редакционния съвет във Вашингтон, предаде репортер на БГНЕС.

Основните елементи на индекса са правната страна, организационният капацитет, финансовата устойчивост, застъпничеството, предоставянето на услуги, инфраструктурата и общественият престиж.

"През 2013 година гражданското общество показа, че е живо в България и може да бъде политически фактор", каза по време на представянето на резултатите за 2014 година вицепремиерът Румяна Бъчварова, която присъства на мероприятието. Бъчварова сподели, че случилото се през лятото на 2013 година е било "едно от основните събития на последните 10 години".

Успоредно с това според нея сме станали свидетели на опитите да се спекулира с гражданското общество. Загубили сме представа коя гражданска организация каква е, какво защитава, от кого се финансира и т.н. "Това показа, че е необходимо намирането на формула, която да направи присъствието на гражданските организации по-полезни за обществото и управлението", добави Бъчварова.

Първата и най-важна според нея задача в тази посока е да се преосмислят отношенията между неправителствените организации (НПО), гражданите и управлението и да се търся онези форми на диалог, които да доведат до позитивен резултат. От името на ГЕРБ и правителството Бъчварова каза, че в коалицията не е имало различия, че трябва да се предприемат усилия, които да позволят възстановяване на диалога. "Диалогът е много важен, но още по-важно е да знаеш с кого го водиш", посочи Бъчварова и обяви, че в новия проектозакон за гражданските организации има мерки в тази посока. С този закон ще бъде въведена и оценка на въздействието на нормативните и законодателни актове на правителството и парламента, каза Бъчварова като призна, че това може би ще забави парламентарната дейност, но крайният резултат ще е по-добро законодателство. НПО ще могат да дават своята оценка и експертиза и така пряко да влияят на законодателната дейност, призна тя.

Според Румяна Бъчварова голямата следваща стъпка трябва да бъде прехвърлянето на част от функциите на държавата към нестопанския сектор. Вицепремиерът коментира, че в момента държавата изпълнява много и понякога несвойствени функции, а прехвърлянето им към гражданския сектор ще направи "общата тъкан" между държавата и гражданското общество.

Индексът за устойчивост на НПО-ата в България за 2014 година е 3,3, като остава непроменен от 2012 година. Това класира България в графата "Развиващата се устойчивост". Пред нас са Естония, Полша, Чехия, Латвия, Литва, Словакия и Хърватия, а зад нас за първа година минава Унгария. "Унгария е след България, а през 1998 година беше страна за пример, беше №1 в класацията на индекса с рекорден резултат. През тази година е на десето място", обясни директорът Българския център за нестопанско право Любен Панов.

За последните 5 години по отношение на правната среда Унгария е загубила над една единица, посочи той. По думите му, през 2014 г. в Унгария са се случили няколко много показателни неща - организациите, които разпределят парите, или т.нар норвежки механизъм, са били обвинени, че финансират само критични за властта организации и проекти, имало е отнемане на данъчните им номер, конфискации и проверки. "Обвинението на държавата беше, че организациите защитават чужди интереси", каза Панов и си пожела в България "да вървим по пътя на Естония, а не на Унгария".

По отношение на наблюдаваните показатели през изминалата година страната ни бележи подобрение на организационния капацитет, инфраструктурата и финансовата устойчивост, а се влошават правната среда, застъпничеството и обществения престиж. Въпреки това именно правната среда е най-добрият показател за България (2,4), а най-слабите са финансова устойчивост (4,3) и организационния капацитет (4,2). Най-високата оценка според индекса е 1, а най-ниската - 7.