По шпионски сценарий провериха днес служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор квартален пазар за плодове и зеленчуци в район Южен в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Като начало бяха известени медиите, които в лятната новинарска суша реагираха като военни при мобилизация. Служителите изиграха първоначално ролята на тайни клиенти, след което споделиха находките. Обект на проверката бяха кантарите - както дали са сертифицирани у нас, така и дали имат стикер за извършен контрол тази година. Резултатите бяха, общо взето, плачевни за българския клиент. Оказва се, че масово се използват китайски везни, иначе прилични на електронните, сертифицирани у нас, но само на външен вид. Не е ясно с колко лъжат клиентите, но е факт. Цената на тези везни е около 40-50 лв., затова продавачите ги купуват. Българските струват около 300 лева. Само дето глобата при установяване на нередност също може да стигне 300 лева. При проверката се изясни и друго повтарящо се нарушение - на видно място на везните гордо се кипри стикер, само където е за … 2011 година примерно. Ако един клиент иска да бъде сигурен, че не го мамят, трябва не само да намери къде продавачът е залепил стикера за проверка, но и да прочете за коя година е той. Доста трудна работа в ежедневието.

Възрастна жена на име Елена бе май единствената, изпълнила всички изисквания в редица от двайсетина сергии. 15 лева струва проверката в Агенцията за мерки и теглилки, толкова е дала тя и днес беше спокойна. Толкова са спестили останалите и сега гадаят каква глоба трябва да плащат. А за медиите остава изводът, че след като едно случайно посещение на съвсем случаен квартален пазар води до толкова шарена картина, ситуацията и на другите пазари в страната едва ли е по-различно.