Данъчните проверяват 54 печатни издания, голяма част от които имат просрочени задължения към държавата.

Това обяви пред БНР говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. Той подчерта, че в момента се прави допълнителен анализ на риска и е възможно приходната агенция да започне проверки и на електронни издания.

"Не виждам никаква причина да се мисли, че това е форма на репресия", заяви той. Проверките са следствие на анализ, извършен през юни, "далеч преди изказванията на премиера", уточни Бъчваров. "При направените ревизии видяхме, че при един значителен дял има просрочени задължения. Това само по себе си не е индикация за ревизия, а просто е индикация, че в годините на криза става все по-трудно и за медиите да изпълняват задълженията си ", коментира говорителят.

Бъчваров призова след края на ревизиите, който според него вероятно ще е след три месеца, самите медии да оповестят резултатите от тях.

По-рано отново пред БНР председателят на Съюза на издателите Теодор Захов заяви, че проверките на НАП в медиите не трябва да служат като механизъм за репресия. Данъчната администрация трябва да върши работата си, без значение дали проверява медии или друг тип фирми, но не трябва да има никаква тенденциозност в това и процесът трябва да бъде равномерен и закономерен, каза той.