Протестна мрежа призова в понеделник президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за Националната служба за охрана (НСО), който според неправителствената организация е "не просто противоречив, а откровено ретрограден" и осигурява привилегии за властта.

"Разширяването на обсега на "охраняваните" и "обслужвани" от НСО лица е не само скандално, но и дълбоко порочно послание от страна на българската политическа класа. Допълнителните права на НСО да отстранява, задържа и дори да подслушва гражданите в изпълнение на своите задължения – дори и ако те са бременни и малолетни – можем да определим само като дъно на политическия цинизъм и арогантност", посочват от Протестна мрежа.

Миналата седмица депутатите най-накрая приеха закона за НСО, която от години работи само по вътрешен правилник. Така службата стана по закон "специализирана военизирана служба", но в същото време ще има и полицейски правомощия и право да задържа нарушители. Гардовете на службата ще се ползват и с на практика безконтролно поведение по пътищата, като ще могат да повреждат колите, които им пречат. Освен това НСО ще може да охранява на практика, когото прецени. Срещу документа вече се обявиха от правозащитната организация Българският хелзинкски комитет, които също поискаха държавният глава да го върне.

Според Протестна мрежа доверието между политиците и обществото няма да се възстанови с подобно законодателство, а с по-прозрачно и ефективно управление.

"Ние смятаме, че в условията на дълбока институционална криза и скандални политически решения подобни закони задълбават, а не решават проблема с това как работи българската демокрация", се посочва в позицията на организацията.

Според нея на властта са дадени нови скрити привилегии, които са излишни, а допълнителните ресурси трябва да се насочат към осигуряване на ред и спокойствие за всички българи.

От Протестна мрежа посочват, че законът "обслужва единствено политическата класа, която не е показала, че заслужава подобно доверие"

"България няма нужда от подобни привилегии, а от почтеност и нормалност в управлението", заявяват още от организацията.

Преди дни от БХК предупредиха, че законът може да доведе до нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека.