Американецът Джейсън Станфорд е готов да изпрати съпругата си Соня Метър с еднопосочен билет до Марс и подкрепя решението ѝ да се включи в първата частна мисия до Червената планета, пише в. "Дейли мейл".

Двамата са щастливо женени, но след десетилетие Соня ще напусне половинката си, тъй като тя се е включила в предизвикалия доста спорове проект "Марс уан".

Първата група с еднопосочен билет до Марс трябва да тръгне през 2026 година.

Джейсън Станфорд ще трябва да се грижи сам за двете си доведени деца – Хенри и Хачър, които сега са съответно на 13 и 11 години. Семейството живее в град Александрия, щата Вирджиния, и е приело хладнокръвно решението на Соня да стане част от колонията на Марс.
 

"Проблемът не е личен, той засяга цялото човечество и аз го приех с цялата нужна отговорност", коментира Джейсън.

"Соня наистина ще ми липсва, но ако хората все пак успеят да изградят колония на тази планета, това ще бъде важна победа за цялото човечество, което ще разшири границите си извън пределите на Земята!", допълва още разбиращият съпруг.

Смелата астронавтка била подложена на атаки от колеги и познати заради решението ѝ да си "зареже семейството " и да се впусне в безразсъдна авантюра.

Соня попадна в списъка на топ 100-те кандидати в проекта "Марс уан" на холандеца Бас Лансдорп, в който се записаха 200 хиляди участници.

Във видеото, с което Соня кандидатства за проекта, тя споделя, че приема начинанието като предизвикателство към човечеството.

"Ако успеем да постигнем това, на какво ли още сме способни", казва Соня Метър.

"Моята цел в тази мисия е да покажа на хората на Земята, че няма нещо, което да не можем да постигнем, ако си го поставим за цел", споделя още Соня, която се надява да е сред 4-мата избрани за еднопосочен билет до Червената планета.