Несметно богатство крие дъното на Йонийско море, пишат гръцките вестници.

Такива са оценките, които са стигнали до гръцкото министерство на енергетиката и околната среда, след като норвежката компания "Пи Джи Ес" (PGS), направила изследванията в Йонийско море и южно от о-в Крит, е предала базата данни на ведомството, отбелязва в. "Етнос".

Сеизмичните проучвания свидетелствали за наличието на петролни структури на площ от 30 000 километра по дъното на Йонийско море, които възлизали на поне 600-800 млн. барела нефт.

Вестникът съпоставя размера на въпросните находища с този на находището Принос край Кавала в Егейско море, където количествата възлизат на 200 млн. барела.
Ако тези предполагаеми оценки от 800 млн. барела се потвърдят, тогава става дума за богатство от 80 млрд. долара.

Вестниците пишат още, че гръцката държава започва кампания за привличане на енергийни гиганти за сондажи и възнамерява да обяви търгове за предоставянето на концесия на 10-15 блока в границите на тези находища.

Очаква се петролни консорциуми да започнат тези сондажи в началото на 2015 г.

Норвежката компания е проучвала пет района. Първият - северозападно от залива Амвракикос, вторият е на морската граница с Албания, третият се намира югозападно от полуостров Пелопонес на морската граница с Италия, четвъртият - край залива Катаколо, а петият - северозападно от о-в Корфу.
Изследвани са също и райони южно от о-в Крит.

Данните показвали, че посочените райони в Йонийско море и край о-в Крит били доста сходни с тези в Югоизточна Италия и Албания, от които вече се добивали въглеводороди.

Норвежка компания "Пи Джи Ес" подаде първите оптимистични сигнали за находища от въглеводороди южно от о-в Крит и в Йонийско море през март 2013. Сеизмичните проучвания тогава бяха извършени с помощта на изследователския кораб "Нордик Експлорър" (Nordic Explorer).
Те са показали, че басейнът около о-в Крит крие "енергийно съкровище", съизмеримо с това в морския район около Израел, Ливан, Сирия и Палестина.
Учените тогава говореха за наличието на 123 куб. фута газ край Крит.