Отломките на пътническия "Боинг" 777 намерени край остров Реюнион дават основания да се смята, че са на самолет с полет 370 на малайзийските авиоинии, който изчезна мистериозно миналата година.

Причината обаче за катастрофата остава неизвестна. Следват основните неща, които знаем и не знам за тайнственото изчезване на самолета с 239 пътници на борда.

Какво знаем?

- Знаем, че инцидентът е станал на 8 март м.г., когато самолетът е излетял в 00:41 след полунощ от летището в малайзийската столица Куала Лумпур на път за Пекин. Самолетът е набирал височина в ясна нощ над Южно-Китайско море.

- Знаем, че машината е била пилотирана от Захарие Шах, 53 г., високо уважаван авиатор с 33-годишен стаж в държавната авиокомпания. Вторият пилот е бил Абдул Хамис, 27 години. Знаем, че точно преди MH370 да навлезе в региона на виетнамския контрол на въздушното движение, някой в пилотската кабина е изпратил в 01:19 ч. последното гласово съобщение към малайзийските диспечери: "Лека нощ, малайзийски три, седем нула".

- Знаем, че около 1:30 системите за контрол са били изключени, като самолетът е бил засечен от военен радар преди 2:15 часа, след което е завил над Малайзия и е поел към Индийския океан.

- Знаем, че част от крилото, намерена край остров Реюньон, е от "Боинг" 777, което засили предположенията, че е от полет MH370, доколкото няма друг самолет, който да е катастрофирал в региона.

- Знаем, че сигналното устройство на регистратора на полета, който по-късно бе намерен, е било с изтекъл срок на годност повече от година преди въпросния полет. Това може би обяснява провала да се установи къде точно е паднал самолетът в Индийския океан.

А какво не знаем?

- Все още нямаме представа каква е наложило самолетът да се отклони от маршрута, след като нито екипажът в пилотската кабина, нито системите за наблюдение са дали признаци за проблеми, а и времето през нощта е било ясно.

- Не знаем дали някой от екипажа в пилотската кабина е бил въвлечен в инцидента, което според много експерти е най-вероятното обяснение. Захарие е бил известен поддръжник на опозицията на Малайзия. Но следователите казват, че нищо в поведението на този човек не е било предпоставка за извършване на масово убийство.

- Ние не знаем дали става дума за отвличане или за терористична атака, защото до момента никой не е поел отговорност за случилото, било група или организация, било отделна личност.

- Ние не знаем защо системи за проследяване на полета са били изключени и от кого, а това е действие, което според Малайзия изглежда е "умишлено".

- Ние все още не знаем къде точно е паднал MH370, не сме и по-близо до откриване на черната кутия, за да я анализираме за възможните причини за изчезването на самолета.