Отношенията между гъсениците и мравките далеч не са взаимно изгодни, вторите се превръщат в агресивни охранители на първите, когато им изпращат специални химически сигнали, установиха японски учени, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Преди се смяташе, че гъсениците на японските пеперуди от вида Narathura japonica се спасяват от хищни паяци и оси, като хранят със захарни капки мравките Pristomyrmex punctatus, за да ги защитават.

Учените бяха на мнение, че това е пример за сътрудничество, което е полезно и за двете страни. Масару Ходзо от университета на Кобе обаче е открил, че около гъсениците винаги има едни и същи мравки. Нещо повече, те престават да търсят храна и да се връщат към своите мравуняци.

За да установи защо е така, ученият е извършил серия от експерименти в лаборатория с гъсеници и техните "бодигардове". Мравките прекарвали цялото време край своите домакини. Нещо повече, когато гъсениците завивали своите власинки, "пазачите" веднага започнали да се държат агресивно.

Мравките, които не се хранели със захарните капки, отделяни от гъсениците, не реагирали на техните команди.

Биолозите са на мнение, че поведението на "бодигардовете" се управлява чрез химически вещества в отделяния захарен сироп. В организма на агресивните охранители са установени понижени нива на допамина. А мравките, получили специален препарат, блокиращ допаминовия транспорт, са престанали да слушат заповедите на гъсениците.
Японските учени твърдят, че гъсениците превръщат мравките в свои слуги с помощта на "наркотици", следователно взаимоотношенията им не се градят на взаимната полза.