Страхотното изобретение радва норвежци още от 1992 г. 
В Норвегия колоездачите се радват на уникален ескалатор за велосипеди. Заради стръмните баири и хълмове в градската среда, проблемът на велосипедистите да ги изкачват е разрешен по много оригинален начин в един от най-старите градове в страната, който е и бивша нейна столица - Трондхайм.

Норвегия винаги е била напредничава страна, в която прогресивните постижения на науката и техниката винаги имат практическо отражение в живота на жителите. 
Може да звучи като нещо ново, но невероятното изобретение е създадено още през 1992 г. Тогава велосипедист на име Ярле Ванвик е изобретил "трамп лифт", с който да ходи до работа без да пристига потен и задъхан в офиса. 
Неговата уникална визия за лифт за колелета се превръща в една от ай-големите атракции в Трондхайм.
Ескалаторът търпи още подобрения с времето и вече е бил използван от над 200 хил. велосипедисти в последните 15 г. Сега се нарича CycloCable.

Използването му е изключително лесно - слагаш един крак върху платформата, отпускаш се спокойно на седалката и чакаш лифта да те пренесе до върха на хълма. Използват го дори майки с колички и деца с тротинетки.