Един от тези гении запалил CV-то си, за да демонстрира пламенното си желание за позицията.

Хората казват, че трябва да направиш нещо, с което да се разграничиш от останалите, за да изпъкнеш на интервю за работа. Понякога обаче кандидатите стигат твърде далеч, следвайки тази максима.
Американският сайт Career Builder прави анкета сред 2 хил. мениджъри, за да събере историите за най-странните начини, по които търсещите работа са се опитали да привлекат вниманието им.
Колекцията от забавни истории включва дори кандидат, който запалил CV-то си, за да демонстрира пламенния си ентусиазъм по отношение на позицията.
"Един от кандидатите беше направил класация с топ 10 причини да го наемем", разказва Роузмари Хефнър, главен HR в CareerBuilder. По думите й този тип тактики може и да впечатлят някого на чисто личностно равнище, но в крайна сметка определящо при избора на кандидат е дали притежава нужните качества за позицията.

Ето и 12 от най-безумните случки, с които HR-ите са се сблъсквали:
Кандидат разучил къде вечеря интервюиращия и платил сметката.
Кандидат запалил автобиографията си на интервюто, за да покаже "пламенното си желание" да бъде избран за позицията.
Друг гений пък накарал дъщеричката си да се обади на мениджъра на компанията, за която кандидатства, преди интервюто, за да му благодари, че "наема татко й".
Още едно безумно изпълнение прави кандидат, който изпратил торта на интервюиращия с надпис "Поздравления! (Името на кандидата) получи работата!"
Негов събрат вдигнал телефона си по време на интервю и след това заявил, че са го потърсили от друга компания с предложение да го наемат.
По време на интервюто кандидатът седнал на земята и помолил интервюиращия да го снима с талисмана на компанията.
През цялото време кандидатът демонстрирал знанията си за историята на компанията, които обаче били абсолютно погрешни.
Кандидатка поднесла автобиографията си, опакована като подарък.
Друг показал снимки на роднините си, които са работили в същата фирма преди години.
Кандидат пристигнал на интервюто с цяла торба грамоти и препоръки, които изваждал една по една и ги показвал в зависимост от въпроса, който му се задавал.
И най-доброто за накрая – кандидат директно изпратил на мениджъра, който го интервюирал, купон за безплатен обяд.