Разходете се до вкъщи, вместо да се прибирате с градския транспорт. Това е един от навиците, които са научно доказани, че ще ви помогнат да се почувствате по-щастливи. И то на момента.

Ако изобщо не сте в настроение и усетите, че дори не ви се говори с никого, направете си разходка. Учените са доказали, че ако тя продължи поне половин час, веднага ще се почувствате по-добре. Учените обясняват това с факта, че разходката, от една страна, е минимално физическо натоварване, а от друга – спомага за позитивната смяна на обстановката в условията на обичайното всекидневие.

Ето и останалите.

2. Запалете си свещ с аромат на ванилия или изяжте клементина
Да усетиш хубав аромат, винаги е приятно, но доколко то помага да се почувстваме щастливи? Ето това се опитват да разберат от компанията International Flavors & Fragrances Inc през последните 20 г. Те се опитват да измерят доколко всеки аромат има субективно и физиологично влияние върху хората. И правят специално проучване, за да установят доколко различните миризми и вкусове се отразяват на настроението на хората. Те установяват, че ароматът на ванилията и вкусът на сладкия плод клементина са толкова приятни, че са в състояние да понижат стреса у хората. А така автоматично да се почувстват поне малко по-щастливи, а в дългосрочен план - и по-здрави.

3. Обадете се на майка си
Звукът на нейния глас може да смекчи стреса и да ви зареди с хормона окситоцин. Той е специален химикал, секретиран от хипофизната жлеза, който успокоява мозъка и създава чувство на щастие и удовлетвореност.
До този извод стигат учени, които правят експеримент с група момичета. Поставят ги под голямо напрежение, а след това ги оставят да се обадят на майките си. Накрая момичетата, които успяват да се свържат по телефона, се чувстват също толкова добре, като други, които са могли да прегърнат свой близък човек.

4. Разчистете бюрото си
Разхвърляни листа, химикали и моливи, мръсни чаши и всичко, което не сте подредили върху бюрото си, само ви разконцентрира и намалява продуктивността.
Бъркотията повишава нивата на стрес, така че за да си го спестите, подредете всичко, а ненужното направо го изхвърлете в коша.

5. Отделете внимание на домашния си любимец
Социалната подкрепа е изключително важна и за психологическото, и за физическото състояние на всеки. Отношенията ни с другите често ни дават тази толкова необходима опора. Научно доказано е вече и че да имаш домашен любимец до себе си, също действа толкова благоприятно. Според експертите стопаните на кучета и котки се справят по-добре със стресови ситуации и обичта, която получават от тях, е съизмерима с подкрепата от близките в обкръжението ви.
Така че след дълъг и тежък ден веднага ще се почувствате по-спокойни, ако погалите домашния си любимец вкъщи или просто го оставите да седне до вас на дивана.

6. Направете десктопа на компютъра си или фона на телефона си зелен
Това е най-спокойният цвят за човешкото око и всъщност има голяма лечебна сила. Зеленото понижава кръвното налягане, успокоява нервната система и ума, стимулира творческия процес. Той е цветът на волята за оцеляване и инстинкта за самосъхранение и често се свързва с безопасност. Ето защо често се използва в рекламата на лекарства и медицински продукти.
Зеленият цвят се свързва с чувството на щастие, спокойствие, мир и вълнение. Направете десктопа си зелен - не само ще сте по-усмихнати, а и ще сте по-спокойни, докато работите, което е научно доказано.

7. Кажете “благодаря”
Миналата година трима американски психолози – Джеймс А. Робъртс, Джо-Ан Тзанг и Крис Манолис, правят изследване, в което вземат участие 246 души. Данните им сочат, че стремежът към материално благосъстояние може да направи хората нещастни, а благодарността е начин да се смекчи до голяма степен този негативен ефект. Така че не забравяйте да изричате не само на себе си, но и на глас вълшебната дума. Благодарете на колегите си, че са свършили добра работа, на приятелите си, че са намерили време да се видите, и на човека до себе си за хубавата вечеря, която е направил вместо вас.

8. Слушайте весела музика
Хората, които слушат позитивни песни, докато се опитват да са щастливи, постигат успех за разлика от другите, които обичат да си пускат все едни и същи депресиращи мелодии. Това е също доказано научно от две изследвания на Масачузетския университет. По време на първото участниците в изследването подобряват настроението си, след като са инструктирани да се опитат да го направят, и то под звуците на весели ритми. Други, които просто слушат музика, без да се опитат да сменят настроението си, така и не променят нагласата си. Във второто проучване участниците казват, че се чувстват наистина щастливи, след като са прекарали две седмици, в които са слушали само позитивна музика. 

Ето защо всеки може да се почувства щастлив, стига да се стреми към това, а положителната музика само може да помогне.

9. Купете си преживяване вместо предмет
Няма нищо лошо в подновяването на гардероба, но според учените то няма да ви направи толкова щастливи, колкото ако похарчите същите пари за билет за концерт или за пътешествие. Цели четири проучвания доказват, че хората извличат много повече щастие от самото очакване на приключение. То доставя много по-голямо удоволствие от вълнение, отколкото ако чакаме да заредят магазина с чифт обувки или рокля, която сме си харесали. По същия начин се чувстваме, ако си купим стока, от която очакваме да преживеем нещо ново – като книга, музика, билет за кино. Идеалната покупка, от която ще се почувствате щастливи на момента, винаги е свързана с истинските ви интереси и ценности.

10. Приберете за малко любимата си храна и после се върнете пак към нея
Пазенето на любимата ви храна за специални случаи може да се свърже с усещането, което получавате след като опитате пак от нея. Три престижни университета – Харвард, Университетът в Лиеж и на Британска Колумбия, правят проучване, в което установяват, че хората, които са се въздържали от шоколад цяла седмица, се чувстват веднага по-добре, ако могат да хапнат повече блокчета.

Така че и тук очакването е много по-силно, за да се почувствате щастливи. Пробвайте и вие – оставете за няколко дни любимата си храна настрани и ще видите колко по-добре ще се почувствате, когато опитате отново от нея.

11. Оставете се за малко на светлината
Всеки знае за магията на синьото небе и чистия въздух – те могат да прочистят и най-лошите мисли. Но ако нямате време да се откъснете за малко и да излезете на разходка сред природата, отворете прозореца и се оставете на слънчевите лъчи или просто на лампата в стаята. Скорошно изследване доказва, че колкото по-светло е, толкова по-добре ще се чувствате вие. В него възрастни хора, които страдат от депресия, трябва да стоят един час под светлосиня светлина или да прекарат същото време под червена светлина всяка сутрин в продължение на три седмици. Синята светлина подобрявала настроението им и намалявала напрежението много повече от червената и този ефект траел до вечерта.

Разбира се, не забравяйте, че и другата крайност не е полезна – не прекалявайте със слънчевите бани в горещите летни дни.

12. Кажете му, ако някой ви ядосва
Вмeсто да бъдете пасивно агресивни към вашата половинка и да се оплаквате постоянно от нея на всеки, готов да ви слуша, се обърнете към любимия човек и му кажете: “Скъпи, писна ми всеки път аз да оправям леглото сутрин. Когато ти станеш след мен, е логично ти да го оправиш, така че би ли го направил?” Изразяването на глас на оплакванията към човека, към когото са насочени, е част от пътя да сте по-щастливи, гласи проучване, публикувано в “Журналът на социалната психология”.

13. Замислете се какво вършите точно сега
Блуждаенето, в което поякога изпадаме мисловно, ни прави значително по-нещастни, отколкото ако се фокусираме върху някоя конкретна задача. Това казват около 650 000 отговора, които се събират с приложението за айфони Track Your Happiness (от англ. – проследете щастието си). То следи на базата на въпроси до колкото хората са щастливи в реално време.

14. Мислете бързо
Имали сте тежък ден? Не се опитвайте да си представяте, че сте щастливи, а само мислете бързо – кой беше учителят ви в основното училище, с кого седяхте на един чин в гимназията, до колко часа бяхте на абитуриентския си бал? Ново проуване показва, че усиленото мислесе подобрява настроението. В шест експеримента учени от Харвард и Принстън карат участниците в изследването да дадат идеи за решаване на проблеми колкото се може повече в рамките на 10 минути, да четат на десктопа си различния решения и да гледат видеоклип, който се върти бързо. Други участници вършат всичко това за много по-дълго време. Резултатите показват, че мисленето бързо кара хората да бъдат по-креативни и в по-добро настроение.