Законът за Националната служба за охрана (НСО) не само, че е съшит с бели конци, ами е пълен и с правописни грешки. Писали са го обикновени служители. Президентът би трябвало да го върне. Това посочи в сутрешния блок на bTV бившият служител в НСО Николай Марков.„Аз знам от кой е писан, защото тогава работих в НСО”, поясни Марков.

„НСО няма отношение към масовите безредици, а към терористи”, категоричен е Марков. По думите му, Националната служба за охрана е превишавала правомощията си не веднъж. „Това е защото не е имало законодателство, което да документира дейността й”. 

Бившият служител даде пример: „Жена с две деца отиде през таван в полето, след като бе изблъскана от коли на НСО, пред очите на един човек, по това време държавен глава. Тогава, той махна с ръка и продължи”. Той отказа да съобщи името му, за да не се разкарва по съдилища.

„Мога да предположа, че става въпрос за президент, който има два мандата”, подсказа независимият депутат Велизар Енчев.

Според Марков, в тези случаи следват заплахи срещу пострадалите, които мълчат. „Това не е единичен случай”, допълни още той.

НСО е преторианската гвардия на елита, заяви от своя страна независимият депутат Велизар Енчев. 

Според Енчев, новият закон за НСО „визира хора като Ахмед Доган, които не влизат в списъка с държавни лица за защита”. Преди да се гласува, опозицията е имала предложение НСО да предоставя охрана на лица, които не могат сами да си позволят такава, но това е било отхвърлено, обясни депутатът.

„Този закон е концептуално сгрешен”, допълни Николай Марков. „НСО не е национална служба, тя има представителство само в София и няма как бъде национална и да има закон”. Според него, службата не трябва бъде към президента, защото той е освободен от носене на отговорност.

„Службата си гласува най-различни способи при масови безредици, като например използването на въжета, шокови и други палки, белезници, химически и халосни патрони, бронирани машини и др. Това жандармерия ли е, SS команда ли е?”, попита Велизар Енчев.