Колко е трудно да се добие нефрит и защо е наричан „китайският диамант“? Отговорът на тези въпроси дава Viasat Explore с поредицата „Треска за нефрит“. Епизодите ще се излъчват всеки четвъртък, от 13 август до 17 септември, от 22:00 часа.

Клаудия и Робин Бънс се готвят за едно вълнуващо лято, изпълнено с много приключения, свързани с добива на скъпоценния нефрит. Заедно със съдружника си Алън Киао тримата са неофициални кметове на мъничко селце, наречено „град Нефрит - Джейд Сити“ в Британска Колумбия. Те са собственици на няколко участъка със залежи на камъка в района и се надяват да направят състояние.

Но се оказва, че не е толкова лесно да се открие нефрит, който да струва милиони. Сондирането на точното място е свързано с мъчителни преходи с цялото оборудване през реки, преминаване на трудно достъпни скали и кални участъци.

Групата, която търси зеления камък разполага с едва четири месеца, за да открие камък на стойност един милион долара. Очертава се бурен сезон, изпълнен с противоречия между участниците, тъй като сондажите за нефрит се оказват безрезултатни и застрашават да провалят целия добивен сезон. Пречка пред екипа се оказват и пролетните дъждове, които са препълнили реките и заплашват да погълнат големите машини. Търсачите на нефрит са сполетени и от поредица от нещастия и всеки предлага уникални решения за справяне с тежката ситуация.

Ще успеят ли Клаудия и Робин да спасят сезона и да открият камъка на дълголетието – гледайте в поредицата „Треска за нефрит“ всеки четвъртък, от 13 август до 17 септември, по Viasat Explore от 22:00 часа.