Все повече фирми решават да освободят нежеланите си служители чрез промяна на критериите за длъжността, която заемат. „Добавят изискване за образование, каквото знаят, че служителят няма и така законно могат да го освободят с аргумента, че не отговаря на изискванията”, обяснява пред "Монитор" юристът Милена Николаева. Всеки месец адвокатът работи по два подобни случая на уволнения. В един от тях 56-годишната клиентка работила във фирмата като счетоводител от 15 г. Работодателят й обаче решил, че за да заемат тази длъжност служителят му трябва да бъде магистър. 

„Когато жената е завършила висшето си образование, не е имало такава образователна степен”, уточни Николаева. Жертви на тази схема ставали предимно хора в предпенсионната възраст, които най-често решават да търсят правата си в съда. 

Срещата с бившия началник на съдебната скамейка отнема не повече от 3 месеца. Юристите са категорични, че в 95% от делата, свързани с трудови правоотношения, печелят служителите. След това фирмата трябва да ги върне на работа и да им изплати обезщетение за периода, в който са били без работа в размер на брутното им възнаграждение.

В момента над 315 000 българи търсят реализация на пазара на труда. От есента стартират нови програми с европейски пари за насърчаване на заетостта сред най-възрастните и най-младите безработни. Фирмите, които ще наемат служители над 50 г. ще получават бонус. Държавата ще плаща заплатите на възрастните им подчинени в продължение на година. 

За младежите пък стартират програми, в които работодателите ще ги наемат на работа или обучение. От септември специални екипи ще търсят безработните младежи в паркове и кафенетата, за да ги насърчават да се запишат в бюрата по труда.