Вина за провала на референдума носи президентът Росен Плевнелиев. Това коментира в сутрешния блок на bTV бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, който беше председател на инициативния комитет, събиращ подписи за всенародното допитване.

„Голям провал, откъдето и да се погледне. Аз лично съм много разочарован”, заяви Близнашки. Той уточни, че ДПС, които го посочиха като консултант по промяната на Конституцията, не са обсъждали този въпрос и принципно са на различни позиции.

„Странното е, че президентът на републиката не ме потърси, когато реши повторно да внесе искането до Народното събрание, защото имах какво да му кажа. Мисля, че той носи огромна отговорност за провала, който се състоя в Народното събрание. Нарекоха го дори, и то основателно, бламиране на държавния глава”, обясни Близнашки. Голямата грешка е, че не са се конкретизирали някои от въпросите, за да е ясно на гражданите.

„Самият Христов Иванов е провал”, каза бившият служебен премиер по адрес на правосъдния министър и неговото предложение съдии да сезират Конституционния съд за нарушения. „Разделянето на ВСС не е лошо, въпросът е как ще бъде направено това и намеренията на Иванов са вредни”, коментира Близнашки.

За избирането на Мая Манолова за омбудсман Близнашки посочи, че не одобрява кандидатурата. „Трябваше да има повече кандидатури,. Омбудсманът трябва да е говорител на хората. Това е част от играта на управляващите, за да получат подкрепа в промените в Конституцията”, коментира той.

„Ползвам услугите на Националната служба за сигурност (НСО), защото така е предвидено в закона. Ако това положение бъде променено, няма да страдам”, каза бившия служебен премиер.