1. Наспете се добре, преди да тръгнете към морето.
2. Не пийте алкохол предната вечер.
3.Не яжте обилно, преди да потеглите, защото това успива.
4. Спирайте за почивка на всеки час.
5. Пийте повече вода, защото дехидратацията ви лишава от адекватни реакции.
6. И най-вече - шофирайте разумно и не бързайте,. Това са 6-те златни правила за оцеляване на пътя през август, които Пътна полиция обявява в разгара на летния сезон.

“Шофьорите трябва да знаят, че ще контролираме не само първокласните, но и второкласните пътища, които водят до морето. Ще подпомагаме движението и ще санкционираме, когато има нарушения. Когато видите пътен полицай, не си мислете, че ще бъдете глобени. Той е там, за да ви помага и да ви предпази. Затова се пазете и вие.

Карайте разумно и слагайте колани",

казва зам.-шефът на Пътна полиция Стойчо Константинов. От 24 юли със заповед на министър Бъчварова служителите на Пътна полиция ще могат да спират и глобяват водачи на автомобили и без да са оборудвани с камери и микрофони, но само в случаите, когато шофьорът извърши нарушение пред тях. Тогава униформените задължително го спират и го санкционират. Ако автомобилът бъде спрян, без да е направил нарушение, това означава, че проверката ще бъде в условията на звук и видеозапис. Целта на тази мярка е

да се намалят жертвите на пътя

“Разликата в това дали ще бързаш за морето и ще караш с несъобразена скорост, или ще шофираш разумно, е един човешки живот и една предотвратена огромна трагедия в семейството. Не може да се измери в минути”, допълва инспектор Мария Ботева. Анализи показват, че за 100 км се пестят само 6 минути при скорост 150 км/ч вместо 130 км/ч. Т.е. от София до Бургас или обратно ще пристигнете с около 20 мин по-рано, но рискувате да попаднете в катастрофа с непредвидими последици.

Жегите през лятото са предпоставка за отвличане на вниманието. Рисковото шофиране с несъобразена скорост и

често изпреварване изморява, категорични са от Пътна полиция.

Затова ще се налага да се спира по-често за почивка и в крайна сметка спестеното време ще е пренебрежимо незначително в сравнение със спестените трагедии, нерви и пари.

От КАТ предупреждават шофьорите, че компромиси с нарушители на пътя няма да има. Мобилните камери вече издават електронни фишове. Само за седмица през юли стационарните и мобилните радари улавят по над 6 хиляди нарушители на скоростния режим и ще бъдат глобени.

"Трябва да се правят компромиси, за да не станете жертва на ПТП. Ако видите, че някой се е залепил на бронята ви, светва с фарове и иска да ви изпревари, отбийте леко встрани. Ако попаднете в колона с тирове, не чакайте те да ви направят път. Спрете за почивка и изчакайте движението да се разтовари”, съветва Стойчо Константинов.

Ето някои от съветите за шофьорите за безопасно пътуване, предотвратяване на трагедии в семействата и пестене на нерви и пари:

- Движете се със скорост 10-15 км по-ниска от обичайната, особено в населените места.

Така ще имате време за реакция, за да избегнете удар при спиране или маневра.

- Винаги по-далече от другите участници на пътя. Осигурете си видимост.

- Потегляйте на път по-рано от обичайното, за да не бързате и

да не се притеснявате, че ще закъснеете

- Не се състезавайте с тези, които ви изпреварват или се движат със скорост над разрешената. Не знаете какви комплекси има този водач. Животът и здравето са по-важни от всичко.

- Не определяйте предварително точен час на пристигане и не насрочвайте срещи. Евентуално забавяне ще ви притесни и ще ви подтикне да натискате газта. Плажът няма да избяга.

- Когато шофирате по тъмно, при превключване на светлините от дълги на къси непременно намалете скоростта. Ако насреща идва автомобил, намалете скоростта още.

- В населено място, при преминаване покрай паркирани автомобили, в оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, покрай паркове и градинки, покрай спирки на обществения транспорт, при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др. намалете скоростта до съвсем ниски граници, за да успеете да реагирате и да предотвратите злополука при тяхно внезапно действие;

- Задължително

намалете скоростта и ако забележите дете

край платното.То може внезапно да изскочи на пътя.

- Когато возите деца, карайте бавно и увеличете дистанцията от останалите.

- Предприемайте изпреварване само при пълна сигурност, че може да завършите маневрата без опасност за удар сблъсък с насрещен автомобил.

- При изпреварване не завивайте рязко и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил - така лесно може да загубите контрол над колата.

- Проверете налягането в гумите, преди да потеглите на път. Освен повече сигурност на пътя, това ще ви спести и разход на гориво.