Испания може да стане като Гърция, ако същите политики за икономии се наложат на страната, заяви бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис в интервю, публикувано в неделя. „Испанците трябва да погледнат собственото си икономическо и социално положение и въз основа на това да оценят от какво се нуждае страната им, независимо от това, което се случва в Гърция или където и да е”, каза той пред лявоцентристкия „Ел Паис”.„Опасността да се превърнат в Гърция винаги съществува, и това може да се превърне в реалност, ако същите грешки които бяха наложени на Гърция се повторят”, добави той. Варуфакис, икономист с нестандартни идеи за еврото и преструктурирането на дълга на Гърция, подаде оставка в деня, след като гърците гласуваха против спасителните клаузи на референдума на 5 юли. Гръцкото правителство по-късно прие още по-сурови условия на срещата на върха на 12 и 13 юли.

С наближаващите общи избори по-късно тази година, испанският премиер Мариано Рахой използва икономическата нестабилност в Гърция, като смразяващ фон за промотиране на усилията на собственото му правителство. Консервативната Народна партия на Рахой твърди, че ако новите крайно леви Подемос - близък съюзник на управляващата гръцка партия СИРИЗА - предприемат промяна в курса на икономиката след изборите, Испания може отново да се потопи в криза.

Запитан за изявленията на испанското правителство, Варуфакис заяви, че Гърция „се превърна във футболна топка за десните политици, които настояват да използват Атина за да плашат населението си.” Испания излезе от 5-годишна рецесия през 2013 г. и правителството прогнозира, че икономиката ще нарасне с 3.3% през тази година – два пъти повече от средната прогноза за страните от еврозоната. Мадрид има за цел през 2016 г. да намали дефицита под нивото на три процента от икономическото производство, изисквано от европейските договори. Прогнозира се, че публичният дълг на страната ще се равнява на 98.5% от икономиката през тази година, в сравнение със съотношението на Гърция от 177%.

Но нивото на безработица все още е отчайващо – 22% - втората най-висока в еврозоната след тази на Гърция. Рахой прогнозира, че Испания ще е създала един милион работни места през периода от 2014 до края на 2015 г.