Калоян Махлянов-Котоошю вече не е българин, а японец. Вчера 30-годишният сумист стана поданик на Япония и получи възможността да стане треньор след приключване на състезателната си кариера.

За да се случи това, Калоян се отказа от българското си гражданство и прие фамилията на съпругата си - Андо. Котоошю проби в японското сумо през ноември 2002 г. От ноември 2005 година до края на 2013 г. той носеше званието "одзеки", второ най-високо в йерархията. През месец май 2008 г. Махлянов завоюва Купата на Императора, записвайки името като първия европеец, спечелил най-престижния трофей в древния японски спорт. Калоян Андо все още няма лиценз за треньор "ояката", но като бивш "одзеки" може да работи като наставник в течение на три години след приключване на кариерата си на борец, като в този период ще запази прозвището си Котоошю.

Заедно с него японец стана и 34-годишният монголец Токитенку, който също прекара последните 10 години в Страната на изгряващото слънце.

Калоян неведнъж е признавал, че възприема Япония като своя втора родина и ще остане да живее и работи там след края на състезателната си кариера. Той се ожени за японската красавица Асако Андо на 14 февруари 2010 г., а синът им Кирил проплака за първи път през ноември 2011 г., докато баща му се бореше на супертурнира във Фукуока.

Наскоро 203-сантиметровият сумист претърпя серия от несполуки. Първо той се оттегли предсрочно от турнира в Токио през септември миналата година, а после заради друга травма това се повтори във Фукуока през ноември и Котоошю загуби ранга си, както и куп привилегии, които ползваше като "одзеки". Възможно е и заради хроничната травма в коляното, която го мъчи от години, Калоян Андо да прекрати предсрочно кариерата си.