Пиарът Нидал Алгафари е сезирал всички възможни институции, след като брат му Басел не беше допуснат до басейна в Свиленград вчера. Обяснението на собственика било, че бил забранен достъпът до басейна за „сирийци и цигани”, съобщава bTV.Басел Алгафари пробвал да влезе с компания, от която само една жена била допусната, защото е българка. На входа го питали откъде е и той решил да не лъже. Тогава един от охранителите на басейна го „подканил” да си тръгне.

Басел се обадил на брат си Нидал, който веднага започнал да върти телефоните. Собственикът на басейна обяснил, че забраната била само за сирийски бежанци. Басел е от две години в България и развива в региона свой малък бизнес. 

Собственикът пояснил още, че не пускал цигани и сирийци, защото имали обриви по краката и това притеснявало клиентите. Нидал Алгафари недоумява как е възможно това, след като на никой от влизащите не му е правено медицинско изследване, което да даде повод за притеснение. В крайна сметка собственикът се извинил.

Пиарът обаче искал да се обърне към всички институции. Той потърсил областната управа в Хасково, която в неделя била неоткриваема. Звъннал и на новия омбудсман Мая Манолова, която още не е встъпила в длъжност. Тя го „успокоила” като му казала, че във всички градове на страната е така. От ефира на bTV Алфагари призова главния прокурор да се самосезира за случай на явна дискриминация. Той се е обърнал и към Комисията за защита от дискриминация.

„Не се намираме в Африка по време на апартейда”, заяви Нидал Алгафари. 

По повод скорошната му заявка, че вече няма да се занимава с политика, той уточни, че генерално се разграничава от всички партии, защото си е избрал съвсем друго поприще, в което да се развива. Той даде за пример книгата си, „която върви добре”. „Много хора не искат да я докоснат, защото смятат, че ще проповядвам вътре някакви политически идеи”, обясни Алгафари.