Пилотите на самолета на ВВС, който на 29 юли кацна по корем на летище Граф Игнатиево, са пропуснали да спуснат колесника, съобщиха авиатори пред “24 часа”. Първоначално изтече информация, че колесникът на 10-местната машина “Пилатус РС-12” е блокирал и летците са били принудени да се приземят при висок риск.
Фактите обаче били други. Пилотите усетили, че колесникът не е спуснат едва когато почувствали стърженето на метал по пистата. Ако колесникът е бил блокирал, двамата пилоти капитаните Цветан Калайджиев и Йордан Димитров са били длъжни да спазят процедура на прелитане ниско над пистата, за да може ръководителят на полетите да огледа състоянието на машината. Освен това се предвиждали и екстрени опити за аварийно пускане на колесника. Такива действия обаче не са били регистрирани. И ако накрая всички опити излязат неуспешни, задължително самолетът е трябвало да пробва кацане по корем, но не на бетонната писта, а в успоредната ливада. Азбучна истина е, че в меката почва и трева пораженията при приземяване щяха да са съществено по-малки.
 
От МО отказаха повече информация за инцидента с обяснението, че по случая вече работи комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев.
 
Според авиатори вина носи и шефът на полетите, който е трябвало да забележи, че самолетът подхожда към пистата без спуснат колесник. Преобладава обаче мнението, че главният виновник за гафа е недостатъчната тренираност на военните пилоти. Те летят малко заради хроничния недостиг на керосин и заради липсата на резервни части за ремонт на самолетите.
 
Около 700 000 лв. е струвал ремонтът на същата машина, която кацна по корем преди 10 г.