С цветя и радостни възгласи учители, близки и роднини посрещнаха гордостта на България - олимпийския ни отбор по информатика, който се прибра с един златен и два сребърни медала от тазгодишната международна олимпиада в Казахстан.

Олимпиадата се проведе от 26 юли до 2 август в град Алмати. В нея участваха 324 състезатели от 84 държави.

Христо Венев, трикратен златен медалист по информатика и този път допринесе за това България да се издигне до челните места в сферата на информатиката, с поредния златен медал. Христо, който е 12 клас в СМГ, разказа, че се е запалил по информатиката, когато е бил едва на 10 години и до ден днешен му е интересно да се занимава с това. "Олимпиадата мина добре, както е нормално за една международна олимпиада. Регламентът беше същият и пак имаше трудни задачи, а конкуренцията беше сериозна от страна на Южна Корея, Китай, Русия и САЩ", каза златният медалист. Венев сподели, че смята да учи в някой по-престижен университет в чужбина.

Оказа се, че за поредния златен медал тайна или рецепта - няма. Христо, например няма специален график за подготвяне, понякога решава задачи или чете книги, свързани с информатиката. На хората, тръгнали по неговия път, той пожела да правят нещата, които са им интересни, а останало ще дойде от само себе си.

Енчо Мишинев, който е 10 клас в МГ Ямбол, се завърна със сребърен медал, който ще нареди до още един сребърен и един златен. "Отне ми време да се подготвя за олимпиадата, но когато нещо ти харесва е по-скоро като забавление. Училищните класове по информатика в България са на много по-ниско ниво, но пък школите са наистина добри. Образователната ни система често гледа да подражава на Западна Европа, но точно по информатика Западна Европа е на сравнително ниско ниво. Водещи сили са Русия и САЩ", каза момчето.

Енчо изтъкна, че в България, макар и малко, има школи на високо ниво. Такива са в Ямбол, Шумен, София и Варна. Той също смята да учи в чужбина, но няма планове за след това, защото, според него, в България има добри условия за програмисти.

Даниел Атанасов, който е 11 клас в СМГ, е щастлив, защото на шията му е окачен първият му сребърен медал. Той е решил, че ще продължи да се занимава с информатика и занапред. "Обмислям да кандидатствам в САЩ или Софийския университет и вероятно ще се върна в България, ако завърша в САЩ", призна Даниел. Той разказа, че, за да се подготви за олимпиадата всяка събота посещава школа по 4 часа, а когато международното състезание е наближило, е присъствал в школата си по цял ден в продължение на седмица. Даниел вижда бъдещето в това да е програмист или да създава компютърни игри. В България има места, където да се прави това и да бъде интересно, смята той.