Американският президент Барак Обама ще обяви в понеделник нов план за борба с климатичните промени – пробив, който според него не е правен досега от САЩ в тази насока.

Шест месеца преди конференцията за климата в Париж (COP21) Белият дом ще разпространи окончателния вариант на Американския план за чиста енергия (America`s Clean Power Plan) – правила и регламенти за околната среда, целящи да се ограничат въглеродните емисии от националните електрически централи, предаде АФП.

Промяната на климата не е проблем за едно друго поколение. Той вече не е, заяви Обама във видеоматериал, излъчен днес, като обясни защо климатичните промени са заплаха за икономиката, здравето, благосъстоянието и сигурността на САЩ.

Електроцентралите са главният източник на замърсяване с вредния въглерод, който допринася за климатичните промени, каза президентът, който по време на кампанията си през 2008 г. даде предизборно обещание да се бори срещу затоплянето на планетата. Досега обаче няма никакъв федерален лимит за количеството замърсители, които централите може да изхвърлят във въздуха, добави той.

Съществуващите електроцентрали могат да продължат за изхвърлят неограничени количества от вредния въглероден диоксид във атмосферата, ако не бъдат наложени ограничения, изтъкна Обама. В интерес на нашите деца, за здравето и сигурността на всички американци това трябва скоро да се промени. То ще помогне да се намалят сметките за енергия на частните лица, да се създадат работни места в отрасъла на възобновяемите енергии и да се осигурят по-надеждни енергийни услуги, обясни американският президент.

На електроцентралите се падат 40% от американските емисии на въглероден диоксид – най-разпространения газ, на който се дължи промяната на климата.