Холивудският актьор Арнолд Шварценегер реагира на смъртта на лъва Сесил, застрелян от американския зъболекар Уолтър Палмър в Зимбабве.

В акаунта си в „Инстаграм“ бившият губернатор на Калифорния качи фотоколаж, в едната част на който постави своя снимка от времето, когато бе културист, със спортните си награди и с надписа – „Това са трофеи“, а в другата част е

фотографията на лъва и надпис – „А това – не“.

Към снимката има и хештаг #5forbigcats, където ползвателите на социалните мрежи качват снимки засягащи смъртта на Сесил.

 

#5forBigCats

A photo posted by Arnold Schwarzenegger (@schwarzenegger) on

Най-популярният лъв на Зимбабве, 13-годишният Сесил, бе застрелян в края на юли с арбалет в националния парк Нванге. За нелегалното сафари Палмър е платил на организаторите 55 хил. долара. Специалисти установиха по GPS тракер на нашийника на Сесил, че животното не е умряло веднага. След изстрела ловците са го преследвали около 40 часа, за да го доубият.

Сесил бе много популярен както сред зимбабвийците, така и сред туристите. Той бе главната знаменитост сред животните в страната и бе обект на изследване на учените от Оксфордския университет.

Организаторът на сафарито, по време на което бе убит лъвът с черна грива в Зимбабве, който е защитен вид, обаче каза, че неговият богат клиент от щата Минесота е напълно невинен,

предаде Франс прес.

Тео Бронкхорст, който живее в град Булавайо, втория по големина в Зимбабве, заяви, че е имал законно разрешително за сафарито.

„Палмър е напълно невинен по този случай. Той си купи правото да участва в сафари и участието му беше напълно законно“, каза организаторът на сафарито.

„Бях ангажиран от клиент да организирам ловна експедиция за него и ние убихме стар мъжки лъв, за който мислехме, че е преминал възрастта за възпроизвеждане. Не мисля, че сме направили нещо незаконно“, коментира той.

Убийството на Сесил обаче потресе Зимбабве и министерството на околната среда на поискаекстрадицията на Палмър, за да отговаря за действията си.

„Това искане е недалновидно и само ще принуди клиентите, плащащи в чужда валута да се запитат дали трябва да продължават да идват в Зимбабве“, смята организаторът на сафарито.

Американският рокмузикант, певец и китарист Тед Нюджънт също защити зъболекаря, съобщи Асошиейтед прес.

В радиоинтервю той каза, че всички са натъжени и изразяват възмущението си, само защото лъвът е известен и се казва Сесил, но не и заради другите лъвове, което е "нечестно". Освен това, той не вярва, че стоматологът е преследвал 40 часа животното, за да го доубие.