Майка на 10-годишно момче разказа пред Радио „София” как синът й бил изведен от семейството и е бил настанен временно в кризисния център „Вяра, надежда, любов” в столичния квартал „Надежда”. Там синът на Валентина Новкова е бил обект на физическо и психическо насилие.

В момента детето се възстановява, каза майката, но веднага допълни, че травмата остава за цял живот.

Момченцето е било изведено от семейството по сигнал, който е подаден от собствената му баба. След това е настанено в кризисния център, откъдето се налага да постъпи в болница, за да остане под грижите на лекарите, заради счупване на ръката и други видими травми.

Според майката на момчето, която беше подкрепена и от Йордан Тодоров - председател на Конфедерацията за защита на правата на децата, сигналът на бабата не се основава на реални факти, че върху детето е упражнявано насилие в семейството, а е заради лична нетърпимост. Освен това, според тях случаят не е проверен и момченцето е отнето от майка му без да бъдат предприети предварително всички предвидени в Закона за закрила на детето мерки.

С тази теза обаче не се съгласиха директорът на кризисния център Ивайло Йосифов, който също беше в студиото, и Румяна Славкова от Дирекция „Социално подпомагане” – район „Сердика”. Йосифов каза, че детето е счупило ръката си при игра, като самото то е потвърдило това, а Румяна Славкова беше категорична, че всички случаи при тях се проверяват, както и този.