Виждали ли сте момичета със сандали, които се качват до Рилските езера? Освен самонадеяно това е и много опасно. Планината трябва да се уважава, защото иначе взема жертви. Едно обикновено подхлъзване заради несъобразените обувки може да доведе до сериозни травми. Голите крака носят и други рискове - ухапване от змия, слънчево изгаряне и т.н. Какви други основни правила да спазвате, когато се разхождате на открито, особено в планините, вижте в следващия материал.

1. Слагайте ръка на устата си, когато се прозявате

Не само защото обратното би било невъзпитано и грубо спрямо спътниците ви. А защото има случаи на хора, починали от задушаване след поглъщане на оса. Дори да не сте алергични, ужилването по лигавицата със сигурност ще предизвика оток, който ще затрудни дишането. Между другото, по същата причина бъдете нащрек, когато ядете смокини сред природата - осите често влизат през малката дупчица в долната им част и остават вътре. Разтваряйте ги, вместо да ги лапате цели.

2. Дезодорант без мирис и никакъв парфюм

Освен ако не искате всяка хвърчаща твар да смята, че сте голямо цвете с приятен аромат. Непознатите сладникави миризми буквално влудяват насекомите. Не се мажете и с ароматни лосиони за тяло, защото няма да ви оставят на мира.

 3. Избягвайте храсти и високи треви

Не само защото може да се спънете или издерете. През деня във високите папрати и в храсталаците се спотайват дивите прасета. Те могат да бъдат много опасни, особено ако се почувстват застрашени.

Високите треви затрудняват видимостта ви. В тях може да налетите и на змия. Не само усойниците и пепелянките са опасни. В устата на неотровните смоци има бактерии, които могат да доведат до ужасни инфекции или да предизвикат алергия. Да не говорим, че самото ухапване е много болезнено.

Пак заради змиите, не сядайте да почивате при стъбло на голямо дърво - често в дупки в коренището има гнезда. Както и под големи камъни. По-безопасно е да изберете поляна, на която задължително да си постелите одеало.

 

 

4. В багажа - аптечка, репелент, сапун

Първото е ясно. Дезинфекцирайте всяка рана, колкото и малка да е тя, особено когато сте на дълъг поход и далече от цивилизацията.

Второто - репелентът, е срещу комари и други хвърчащи. Третото - освен за хигиена ви трябва пак, за да гоните досадните насекоми, някои от които могат да бъдат и много опасни. Извадите ли храна сред природата, веднага ще долетят оси. Сложете купа със сапунена вода - ароматът ѝ ги привлича повече.

 

 

 

5. Не берете гъби и други растения, които не познавате

 

Някои растения и отворни гъби могат да предизвикат кожни алергии и да ви навредят не само, ако ги консумирате. Дори допирът може да ви докара големи неприятности. Все пак едни от най-силните отровни вещества — стрихнин, морфин, аконитин, никотин, кокаин и много други, са изолирани именно от растения. Има и такива, които са фототоксични - ако са били огряти дълго време от слънцето, стават отровни.

Що се отнася до гъбите - грешки правят дори опитни гъбари. Така или иначе, ако сте решили да берете, поне не ги консумирайте, докато сте далече от голям град, за да може ако се почувствате зле, да стигнете бързо до болница.

 

 

 

6. Носете щеки или прът и винаги нож

Помагат при ходене по баир. Забивате щеките и ги използвате като подпори, върху които да отпуснете тежестта си и да се изтласкате нагоре. Ако сте с прът, гледайте да е здрав, за да не се чупи и да останете неприятно изненадани. Най-добре е да е от дебел клон на бук, не на бор например.

Пръчката има и друга функция - да гони животни.

Винаги вземайте и нож. Някои биха казали дори газов пистолет. Рабира се, толкова крути мерки са оправдани само в райони, в които има мечки и други опасни диви животни. Но освен за самоотбрана ножът има и други приложения. С него може да разчиствате пътя си от клонки, да насечете съчки за разпалване на огън и т.н.

 

 

7. Вдигайте шум

Мечките имат изключително силно обоняние. Но ако вятърът се обърне в подходящата посока, може и да не ви надушат. Но това невинаги е добре, защото означава, че без да искате, може да ги изненадате в гръб. А така е почти сигурно, че няма да ви посрещнат с добро. Същото важи и за дивите прасета. Затова от време на време тропайте силно по дърветата с пръчката, за която вече споменахме, за да сигнализирате отдалече, че идвате. Животните също не искат да се срещат с вас, така че почти сигурно е, че ще избягат. Най-силен е шумът от удара с пръта по дънера на бук, не на иглолистни. Но може и на камъни или каквото има около вас. Може и да се провиквате от време на време или да пуснете музика.

 

8. Връхна дреха

Народът е казал: зимно време без торбичка, лятно време без абичка да не се тръгва. Особено на по-голяма надморска височина. Времето в планината се сменя буквално за минути. Сега може да е слънчево и топло, а след час да падне мъгла и слънцето да се скрие - това автоматично значи поне 10 градуса надолу. Вземете лека дреха, която да топли, и я сложете на дъното на раницата. Отгоре подредете по-спешните елементи от багажа - храна, вода, аптечка, репелент. А може и просто да завържете един суитшърт на кръста.

 

9. Сложете дълъг панталон и удобни обувки

Безотговорно е да тръгнете на поход с къси панталонки.

И на полетата, и в планината има змии, които хапят обикновено на нивото на очите си, което се пада точно на голите ви глезени.

Крачолите и подходящи планински обувки могат да спасят живота ви. Да не говорим, че не е никак приятно да изгорите на къс панталон и класиката - на чорапи. Особено през лятото и ако ви предстои почивка на морето. По същата логика внимавайте и с потника, часовника на ръката, колието на врата и т.н., за да не получите нежелани соларни татуировки, без да се усетите.

И ако все пак сте по-разголени, намажете се със слънцезащитен крем и сложете в багажа тънка блуза с дълъг ръкав.

В планината сте с няколкостотин метра по-близо до слънцето, отколкото на плажа. Тази разлика има значение, а заради лекия вятър и по-ниската температура изгарянето може да се случи неусетно, а да е дори по-сериозно, отколкото на морето. Тънката блуза ви трябва, в случай че изгорите много.

10. Не ровете в дупки в почвата

Защото макар отгоре да не личи, под земята може да има стотици много агресивни диви пчели или оси. На пръв поглед малка дупчица, в която инстинктивно пъхате пръчката или щеката, с която се подпирате, може да крие истински рояк. Веднъж подгонят ли ви, бягайте бързо. Силно отровни са, а ужилването боли много повече, отколкото от питомна пчела. За такива случаи е добре да носите противоалергични лекарства в аптечката, защото понякога спасението може да е въпрос на минути.