Агне на чеверме по родопски - това е атракцията, която всеки петък може да се види това лято в едно русенско кътче в Родопите - балнеокомплексът „Медика Наречен“. За приготвяне на незабравимото изкушение се грижи майстор Байрам Хаджиякуп, който върти с часове агнето пред очите на гостите в лечебната база.
Традицията в Родопите повелява в корема на изчистеното агне да се поставя пиле до 1.8 кг. След като агнето се зашие и наниже на чевермето, започва да се върти над жарава от дървени въглища поне пет часа. На четвъртия час аз го поливам с половин литър бира, за да се образува вкусна коричка и след още 30-50 минути го изваждам от огъня, обяснява майсторът.
След това той и негов помощник поставят върху опеченото агне свещи в кори от портокали и патладжани, запалват ги и с така приготвеното светещо чеверме обикалят всичките 20 маси в лятната градина на „Медика Неречен“ под звуците на родопска каба гайда. Пред тях се движи асистентката на майстора, облечена в родопска носия, която припява известни песни от хайдушката планина. След като ритуалът свърши, агнето се прави на порции и се сервира на гостите с дроб сарма, приготвена от дреболиите във фурна.
Решихме, че тази година трябва да предложим на гостите си голямо разнообразие от традиционната родопска кухня и затова всеки петък им приготвяме чеверме, каза управителката на балнеокомплекс „Медика Наречен“ Румяна Ангелова. Затова в тазгодишното меню са включени още прочутият родопски пататник, качамак, смилянски боб, домашно кисело мляко и сирене, баница, мекици и сладка от горски плодове. За доброто настроение на гостите в лятната градина в четвъртък, петък и събота се грижи DJ, който вдига градуса с известни хитове от балканските народи и родопски хора.
Отскоро ресторантът в балнеокомплекса предлага традиционна родопска закуска на блок маса. А освен ежедневните вани с радонова вода, екип от млади рехабилитатори прилага на гостите богата гама от медицински услуги, като процедурите са предписват от лекар физиотерапевт, посочи Румяна Ангелова.