Лъвовете са големи. Лъвовете са впечатляващи. Но също така те са застрашени от ловци и загуба на местообитанията им. Ето седем причини, поради които трябва да празнуваме съществуването на лъвовете.

1. Все още не знаем защо реват

Само определени видове котки реват – "големите котки като лъвове, тигри и ягуари, които имат специална структура в гърлата си. Смята се, че лъвовете реват с цел комуникация, особено на по-дълги разстояния. Но ние все още не сме наясно защо реват толкова дълбоко.

През 2010 г. д-р Густа Петерс и д-р Марсел Петерс от Зоологическия изследователски музей "Александър Кьониг" в Бон, Германия,  анализират средните честоти на обажданията от далечно разстояние на 27 различни видове котки.
 

Те потвърдиха, че

видовете котки, които живеят в открити местообитания като лъвовете и пясъчните котки имат по-дълбок рев, докато котките, които живеят в по-плътни горски местообитания като дивите котки, опушения леопард и малко познатата мраморна котка реват на по-висока честота.

Това обаче не е логично, тъй като предишни проучвания са установили, че по-ниските честоти се разстройват от гъстата растителност. Това означава, че дълбокият лъвски рев не може да пътува на голямо разстояние през откритата савана.

Друго предположение е, че големите котки просто произвеждат звуци на по-ниска честота.

Това би обяснило ревa на лъв в сравнение с мяукане на по-малка котка, но когато учените взели под внимание генетичното наследство на всеки вид от проучените котки, установили, че телесното тегло не влияе върху доминиращите честоти на техния призив.

2. Гривите им отдавна са мистерия

Уникални сред котките, на мъжките лъвове им пораства огромна грива около врата. Състояща се от косми с дължина до 23 см, на цвят от почти бяла до черна, гривата е в различна степен извита, може да покрива части от раменете и гърдите на животното.

От доста време се приема, че тази дълга грива помага на биещите се мъжки лъвове да се предпазят от травми, идея представена дори от Чарлз Дарвин, един от основоположниците на еволюционната теория.

Но има и друга

причина лъвовете да имат грива – тя действа като сексуален сигнал към женските лъвове,

показващ здраве и мъжественост. Например мъжките с по-тъмна грива имат по-високи нива на тестостерон, по-дълга продължителност на живота и е по-вероятно да оцелеят след раняване, а техните малки се радва на по-голям шанс за оцеляване.

През 2006 г. учените опровергали идеята на Дарвин, че гривата предпазва мъжките лъвове от нараняване и в крайна сметка по-вероятно е царят на животните да я използва, за да впечатлява нежния пол.

3. Лъвовете могат да броят

Лъвовете изглежда имат елементарната способност да броят. Когато прайд от лъвове чуе приближаването на един лъв, две женски отиват да го посрещнат, а не само една.

Ако пък чуят приближаването на два лъва, женските вдигат летвата и изпращат четири от тях да ги посрещнат.

По свой собствен начин големите котки изглежда са способни да следят колко другари и колко непознати има наоколо.

4. Лъвовете могат да правят смешни физиономии
 

Когато лъв помирише нещо интересно, той набръчква носа си, прибира устните си и стиска зъби, като по този начин придобива болезнено изражение.

Това действия е известно като "отговорът на Флехман", при което котките будят аромата в ноздрите си, задържайки го за няколко секунди. Други животни също правят това, включително други видове котки и конете например.

5. Лъвовете също формират улични банди

Лъвовете са единствения вид котки, които обичайно живеят в големи групи, наречени прайдове. Из Африка и Азия лъвовете формират прайдове с различна големина, съдържащи един или повече мъжки и множество женски и малки.

Остава загадка защо правят така. Дългогодишната идея е, че женските се социализират, за да ловуват в сътрудничество. Но въпреки, че женските ловуват, заобикаляйки плячката си, за да я съборят, не съществува ясна връзка между това колко лъвове ловуват заедно и ловните им успехи.

Друга идея е, че

лъвовете се събират в прайд, за да пазят територията си.

Проучване от 2009 г. разкри, че именно това може да е причината за формирането на прайд.

По този начин те действат като улична банда, която се събира, за да защитава територията си от натрапници. Колкото по-голяма е бандата, толкова по-успешно се справят лъвовете в контрола на най-добрите терени.

6. Лъвовете са с неустановен произход

Хората са наясно с лъвовете от зората на човечеството, като нашите предци отдавна живеят редом с големите котки в Африка.

Разгадаването на историята на лъвовете е изключително трудно. Животните, които живеят в тропическите райони оставят много малко фосилизирани останки след себе си. В историята си лъвовете са били преследвани от хората и цели популации са били унищожени от човешката дейност. Такива пропуски в данните от фосили, прави реконструирането на миналото им много трудно.

Международен екип от учени направи изследване през 2014 г., което потвърди, че

най-новият общ прародител на съвременните лъвове е живял преди около 124 хил. години.

След това съвременните лъвове са формирали две групи: едната живее в Източна и Южна Африка, а другата включва лъвовете в Централна и Западна Африка, както и в Индия.

Сега тази втора група е застрашена, което означава, че половината от генетичното разнообразие на съвременните лъвове е изложено на риск от изчезване.

7. А някои лъвове имат драматична съдба

Има няколко подвида лъвове, някои от които са доста загадъчни.

Освен в Африка, лъвове живеят и в Индия. Последната популация от свободни

азиатски лъвове (Panthera Лео Persica)

живее в защитена територия в западната част на Индия. След като става критично застрашена, тази популация непрекъснато се увеличава в отговор на успешни инициативи за опазване, обхващащи пет десетилетия.

Все още съществува значителен риск за нея, въпреки, че последните проучвания показват, че местните фермери имат положително отношение към наличието на лъвове в района и ги смята за неразделна част от природното им наследство.

Друг подвид –

берберският лъв,

е един от най-загадъчните от всички големи хищници, както поради впечатляваща си външност, така и поради несигурността на съдбата му.

Едно време много берберски лъвове са бродили из Северна Африка. Той е физически най-отличителния представител на семейство лъвове. Има огромна грива и различна форма на главата и по-тясна муцуна. Хората по онова време разказвали, че берберският лъв е по-голям и с различен цвят на очите от другите лъвове, макар че не е ясно дали наистина е имало такава разлика.