Лекарски екип ни съветва да стоим по-често прави, за да бъдем здрави, съобщава агенция Франс прес, цитирайки последно проучване, публикувано в списанието на Европейското дружество по кардиология.

Правата стойка помага за подобряването на нивата на холестерола в кръвта, тези на мазнините и захарите.

А те са всепризнати биологични маркери за сърдечносъдовите рискове, припомня агенцията.

Когато прекарваме повече време прави или се движим, обиколката на талията ни се смалява и индексът на телесната ни маса значително се подобрява.

"Многобройни проучвания установиха, че физическата активност намалява общата смъртност, сърдечносъдовите смъртни случаи, диабета от тип 2, затлъстяването и няколко вида рак", изтъква проф. Франсиско Лопес-Хименес от клиниката Майо в щата Минесота.

Според учения битката срещу заседналия начин на живот не може да бъде спечелена единствено със съвети за редовни упражнения. Много важно е да имаме активен начин на живот и във всекидневието си.

"Човек, който ходи два часа по време на работния ден, който стои прав 4 часа и който посвещава повече от час на домашните задължения, изгаря много повече калории, отколкото ако беше тичал без прекъсване в продължение на един час", изтъква ученият.

Лопес-Хименес съветва работодателите да инсталират по работните места бягащи пътеки, както и бюра, на които да може да се работи прав и седнал.

Ако всеки ден заменим седналото положение с два часа ходене, обиколката на талията ни намалява средно със 7,5 сантиметра, а индексът на телесната маса – с 11 процента, изтъква ученият.