Зимбабве поиска от САЩ убиецът на известния лъв Сесил да им бъде предаден.

"Настояваме компетентните органи да екстрадират Уолтър Палмър в Зимбабве, за да бъде даден под съд за престъплението си", заяви министърът на околната среда и водите на Опа Мучингури.

Преди два дни в Зимбабве започна процес срещу двамата зимбабвийци, които придружавали американския зъболекар в лова, по време на който Палмър убил лъва. Американецът платил 50 000 долара за лов в защитена територия. Придружителите му са обвинени в бракониерство. Инцидентът предизвика смут и възмущение в социалните мрежи в цял свят.

Палмър, който напусна Зимбабве, призна, че е застрелял животното, но настоя, че го е направил, защото му било позволено.

Сесил беше един от най-известните лъвове в Зимбабве. Той имаше тъмна грива и се пазеше с GPS система, закачена на специалния му нашийник. Асоциацията за защита на животните съобщи, че 55-годишният зъболекар първо ранил лъва с арбалет, след което го застрелял. Ако бъде признат за виновен, Палмър може да бъде осъден на 15 години затвор. В момента американецът е в неизвестност.