Русия вече контролира въздушното и морското пространство на Арктика на разстояние минимум 500 км от брега, цитира РИА Новости високопоставен представител на руското Министерство на отбраната.Сега Министерството на отбраната активно реализира програма за усвояване на Арктика, заключаваща се в създаване на военна инфраструктура на арктическите острови Нова Земя, Земя на Франц Йосиф, Шмидт, Новосибирските острови. Между тези острови и континенталната част на Русия преминава Северният морски път, явяващ се най-кратък маршрут за предвижване на съдове от Европа за Далечния Изток.

Според военния представител, това направление е ключово за осигуряване на сигурността на страната на нейните северни рубежи.

Руската корпорация РТИ вече разработва глобална система, която в бъдеще ще позволи с помощта на автоматизирани системи за управление, спътници, носители на информация на морето и на брега да получава данни за ситуацията в арктическия регион. Системата все още е в стадий на разработка и ще бъде окончателно завършена към 2023 г.