Скандал между депутатите в пленарна зала блокира приемането на първо четене на новия антикорупционен закон. С нормативния акт ще бъде създадено Национално бюро, което да разкрива висши държавни служители, замесени в далавери. Проблемите започнаха още сутринта, когато парламентът не успя да събере кворум за започване на заседанието си.

Депутатите от БСП и ДПС се колебаеха дали да влязат в залата, тъй като имат много резерви спрямо закона. Основната причина е, че Бюрото ще може да започва разследвания дори по анонимни сигнали, определени от опозицията като „доноси“.

Началото

Все пак кворум бе събран и на трибуната застана вицепремиерката Меглена Кунева – тя и хората от нейния екип са автори на законопроекта. Кунева представи текстовете пред народните представители.

„Този законопроект не е необходим, защото ни го искат от Брюксел, или защото е политически актив. Трябва ни, защото корупцията е тежък проблем“, каза  тя.

Веднага след това нормативният акт бе подложен на критики от ДПС и БСП.

Критиките

Според социалистите Националното бюро ще осъществява политически репресии на базата на анонимните сигнали.

Дълга реч изнесе председателят на ДПС Лютви Местан. Според него принципната позиция на движението не е в полза на закона.

„Няма как да ни убедите в независимостта на орган, който ще бъде създаден по предложение на Министерския съвет“, каза Местан.

В крайна сметка започна да натежава мнението, че е по-добре гласуването да бъде оставено за след ваканцията, която ще приключи в началото на септември.

Извънредно

Това не се хареса на депутатите от Реформаторския блок, които са основните идеолози на антикорупционния закон.

Нестимир Ананиев предложи дебатите да бъдат удължени, за да може да има гласуване на първо четене. Идеята срещна подкрепа, което предизвика гнева на БСП. Ангел Найденов оспори гласуването, като заяви, че правилникът на НС е нарушен и всъщност няма кворум.

„Разбирам, че сте заложници на рекета на Реформаторския блок“, обърна се Найденов към народните представители от ГЕРБ.

След това от БСП и ДПС обявиха, че ще напуснат залата и ще провалят дебата. Заради това председателят на НС свика извънреден Председателски съвет на институцията, на който формациите да се разберат. Впоследствие се оказа, че първото четене остава за след парламентарната ваканция.