Нацистите може би са се намирали само на крачка от създаването на атомно оръжие и "летяща чиния" за неговото транспортиране до целта. Тестове на устройството са били извършвани с руски военнопленници, твърди нов документален филм на германска телевизия.

"Търсенето на атомната бомба на Хитлер", излъчен по ЦДФ, се позовава на запечатани записи от Русия и Америка, в които се твърди, че е било доказано, че Третият райх е бил близо до създаването на оръжие за масово унищожение.

Въ филма цитират текстове от разпитите на нацистки учени, свидетелски показания и записи, оставили след себе си учените, много от които били транспортирани в САЩ след края на Втората световна война. Историкът Матиа Ул твърди, че усилията за създаване на нацистка атомна бомба в последната година от войната били неимоверни. В центъра на програмата е генералът от СС Ханс Камлер, в чието подчинение били предоставени 175 000 затворници на концентрационни лагери, които работели във фабриките за ракетите Фау, в производството на танкове и изграждането на секретни бункери за нацистката върхушка. Камлер е бил един от малкото, които се отчитали само пред Хитлер и бил поставен от фюрера начело на ядрената програма. Един от проектите, които той ръководел, бил в долината Йонас в Тюрингия, източна Германия, за който се твърди, че е бил средище на ядрената и космическа програма на нацистите. САЩ наложиха секретност за 100 г. на документите, отнасящи се до долината и до това, което се е намирало в изкопаните от нацистите тунели. Привържениците на теория на конспирацията вярват, че американците са открили в тунелите две неща – атомна бомба и летяща чиния за доставката на оръжието.

ЦДФ цитира два доклада на руското военно разузнаване, в които се споменават две експлозии с голяма сила в Тюрингия. Разсекретени американски разузнавателни документи показват, че ген. Дуайт Айзенхауер е наредил извършването на разузнавателни полети над долината, но резултатите от тях били неубедителни.

Авторите на документалния филм обаче не могли да открият откъде е идвал урана, който би бил необходим на нацистките учени за създаването на бомба.