Всички депутати от ГЕРБ са гласували или за Константин Пенчев, или са пуснали недействителна бюлетина, защото може да се търси по-добър вариант за омбудсман на страната.

Това заяви пред журналисти Цветан Цветанов, след като изненадващо ПГ на ГЕРБ проведе едночасово заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Цветанов обясни, че на заседанието са били обсъдени две неща. Едното е за антикорупционния закон на Меглена Кунева, както и изборът на Мая Манолова за омбудсман. "Колегите са доста обезпокоени. Няма депутати на ГЕРБ, които да са заявили публично подкрепата си за Мая Манолова. Мога да заявява категорично, че всички депутати от ГЕРБ са гласували или за Константин Пенчев, както мен, или просто са пуснали недействителна бюлетина, защото може да се търси по-добър вариант за омбудсман на страната", категоричен бе Цветанов.

Запитан дали от ГЕРБ ще предприемат някакви действия относно избора на омбудсман, Цветанов отвърна, че не може да се предприеме нищо по правилата, приети от парламента и проведената процедура. "Разбира се, че би могло да се мисли някакъв вариант, ако омбудсманът осъществява или извършва политическа дейност, тогава парламентът да има механизъм да може да отзовава или прекратява мандата на омбудсмана. Това са теми, които ще бъдат дискутирани в следващите месеци и би трябвало да има такава възможност в закона", каза той.

Запитан дали бъдещите месеци може да се прекрати избора на Мая Манолова, Цветанов заяви, че не може да твърди нещо, което би могло да се случи. "Би могло да се потърсят правни възможности с промяна в законодателство, но ще бъде на етап, когато вече има дискусия и бъде подложено на гласуване в пленарна зала", добави председателят на ПГ на ГЕРБ.