Всеки електромер може да бъде манипулиран, дори да е последен модел и да функционира по ултрамодерна технология.

Оказва се, че няма защитено устройство и всеки може да го настрои така, че да му отчита по-малко ток, стига да е технически подготвен. Това стана ясно от предоставени за „Новинар” данни от ЕРП-то, което снабдява с ток 9 административни области в Североизточна България - Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

„На практика всички технологични устройства, в това число системи и средства за измерване на електрическа енергия, подлежат на манипулация и това явление е известно на всички технологични общества”, обясниха от енергото.

Според данните им начините за кражба на ток са два – или присъединяване към мрежата, без да се отчита потреблението, или повреда на електромера. От дружеството обясниха, че са се сблъсквали с всякакви случаи. Имали са и счупени, и изгорени електромери. Не са редки и случаите, в които устройствата се манипулират по различни начини.

„В практиката нашата компания се сблъсква с различни случаи на неправомерно потребление на електроенергия. Например директни прикачвания към мрежата, при което консумираната електроенергия въобще не преминава през електромер и съответно не се отчита, умишлено счупени или дори изгорени електромери, както и други форми на вандализъм към собствеността на нашето дружество”, уточниха от ЕРП.

Оттам подчертаха, че през последните години се наблюдава тенденция за използване на високотехнологични методи за нарушаване функционалността на електромерите, което също води до непълно отчитане на консумираната електроенергия. От ЕРП-то изтъкнаха, че по закон нямат право да правят технически анализ на устройствата, тъй като това е в правомощията на Българския институт по метрология (БИМ).

Когато от енергото констатират неправилно измерване и имат съмнение, че електромерът е манипулиран, той се демонтира, поставя се в безшевен чувал и се пломбира. След това уредът се изпраща за експертиза в БИМ.

Данните на ЕРП-то показват, че през 2014 г. компанията е установила близо 3000 случая на нерегламентирано ползване на електрическа енергия. Общото количество начислена електроенергия въз основа на съставените констативни протоколи възлиза на над 14 000 мегаватчаса.

Експертите припомниха, че кражбата на ток се наказва с до 5 години затвор и 15 000 лв. глоба.