Мечтали ли се да отслабнете, без да се налага за правите изтощителни упражнения във фитнеса? Ако отговорът е "Да", изследване на британски специалисти дава надежда, че подобно нещо е възможно в бъдещето, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на проучването от университета на Саутхамптън съобщават, че са синтезирали ново съединение, пресъздаващо ефекта от тренировките.

Молекулата, наречена "Съединение 14", заблуждава телесните клетки, че са изчерпали енергията си, подобно на случващото се след усилена дейност във фитнеса.

"Тренировъчната молекула" предизвиква верижна реакция, активирайки AMPK - "енергийния център" на тялото. Когато AMPK е активен, клетките ускоряват метаболизма си в процес, наподобяващ водещите до отслабване тренировки.

Прилагайки съединението при мишки със затлъстяване, учените са установили, че само за седмица те губят пет процента от телесното тегло.

Същевременно здрави гризачи остават незасегнати от ефекта. Това дава надежда, че на базата на молекулата може да се разработи хапче-чудо без смъртоносния ефект на други диетични таблетки, които претоварват дори здрави тела.

Изследването идва в момент, в който експертите нарекоха "бомба със закъснител" разрастващата се епидемия от затлъстяване във Великобритания.