Превърналият се едва ли не в персона нон грата и обществен враг № американски зъболекар Уолтър Джеймс Палмър, който уби в Зимбабве лъва Сесил, се извинил в писмо на пациентите си, поради гнева, който се насочил срещу тях, защото са негови клиенти, пише в. "Индипендънт".

В писмото, идзпратено във вторник, д-р Палмър пише: "До моите ценени пациенти: Както вероятно вече сте научили, влязох в новините през последните дни по причини, които нямат нищо общо с моята професия или грижите, които ви осигурявам. Медийният интерес по въпроса – придружен със значителен брой коментари и обаждания от хора, които са разгневени от ситуацията и като цяло от практиката да се ловува – наруши нашият бизнес и възможността да виждаме пациентите си... Поради този разрив дълбоко се извинявам за неудобството и обещавам, че ще направим всичко , на което сме способни, за да възстановим нормалните си операции възможно най-скоро."

В позиция до медиите Палмър отново повтаря твърдението си, че не е знаел , че Сесил е "местна знаменитост"и доколкото бил информиран ловът е законен.

Клиниката му в Минесота е затворена откакто стана известен като турист, който платил 50 000 долара, за да бъде подмамен извън резервата най-известния лъв в Зимбабве, след което го убил с арбалет. Палмър затвори вратите на клиниката си, след като протестиращи срещу постъпката му хора поставиха постери и плюшени играчки пред сградата , а имейлът му и телефонът му са претрупани със съобщения от гневни хора.

По информация на Асошиейтед прес двамата зимбабвийци, които са придружавали Палмър по време на лова, са били арестувани, а и самият ловец е издирван по обвинение за бракониерство в страната.