Новият омбудсман Мая Манолова вдигна тузарска къща под гората в пернишкото село Рударци, пише „Вяра”. Сградата от около 300 квадрата е издигната за по-малко от година, социалистката докарала майстори от Кюстендил, за да я майсторят.Бившата зам.-председателка на парламента е купила златен имот в края на селото, до самата гора. Къщата е супермодерна и луксозна, макар да е на един етаж. В двора Манолова е наредила гараж, барбекюта и други удобни пристройки. 

Имота си е купила от местен човек, броила е парите кеш. В момента до нейната къща се продава парцел от 800 кв.м, който е по-малък от този на Манолова. Продавачите са готови веднага да се разделят с него, ако чуят оферта от 35 000 евро.

От обикновена продавачка в магазин в Кюстендил Манолова се издигна и сега се нарежда до най-заможните столичани. Вчера пък ласкател посрещна Манолова в парламента със: „Здравейте, госпожо омбудсман“. 

Тя не скри доволната си усмивка от новото обръщение и индиректно потвърди, че е сигурна в победата си. Тайният избор за национален обществен защитник ще бъде днес.

Лекари от „Пирогов”, шефът на болницата по травматология в София и шефът на киноцентър „Бояна” са съседи на кюстендилката в Рударци. Според брокери къщата с двора струва поне 200 бона. Имотът разполага с широк двор и още сгради, освен това още не е готов за живеене. 

„По всичко личи, че тук може да се живее повече от разкошно. Но от пътя не се вижда почти нищо от красотата на дома. Къщата е изцяло обърната към планината”, коментираха в местната кръчма. Малкото заведение беше пълно със съседи на Мая Манолова.

„О, тя живее на три къщи от нас. Но винаги сама идва, нали казват, че имала нов мъж и това е бившият военен министър Ангел Найденов. Та тука щяла да живее с него. Негов крак в Рударци не е стъпвал никога. Мая Манолова идва най-редовно, води майстори от Кюстендил, идват с бус с кюстендилска регистрация, къщата още не е готова. Може и да е сгодена и после да живее тук заедно с Найденов, но аз нищо не зная. Май сама строи къщата, без участието на Найденов, но как е изкарала парите, това само можем да гадаем. Депутатите стават все по-богати, а народът – все по-беден. Дворът й е цял парк. Всичко това става с много пари. Ние гласуваме за тях да оправят нашия живот, а после гледаме как те си живеят бохемски. Влизат в парламента бедни, скромни и без нищо, но излизат с къщи и апартаменти. Аз моята къща я строя цял живот, още не е готова, а вече се разпада. Мая Манолова обаче вдигна къща за няма и година. Като имат пари, хората вдигат и небостъргачи за броени месеци. Още никой комшия не е канила на кафе, не я познаваме. Тя не ходи пеш, идва винаги с много хубави коли. До нейната къща обаче няма асфалт, той свършва по-нагоре, после се върви по черен път. Сега очаквам и асфалтът да дойде. Нямам сведение да живее вече там”, каза комшията на Манолова, който живее три къщи по-надолу.

Друг от присъстващите се сопна: „Вие в кое село живеете, как не сте виждали Найденов, аз съм го виждал поне три пъти, макар да не съм от тази махала. Сега парцелите в центъра на селото се продават по около 30 000 евро декара, но преди бяха по 70 000, тази година паднаха цените”, уточни той.