Лято е и едва ли има нещо по-приятно от гальовните слънчеви лъчи по кожата ни, докато сме на плаж, пише Edna.bg.

Всички знаем колко полезни са слънчевите бани, но и колко опасно може да е слънцето за кожата. За да се предпазим от изгаряне, трябва да използваме подходяща слънцезащитна козметика.

Ясно е, че плажното мляко, олио, крем за лице, спрей за тяло със слънцезащитен фактор са абсолютно задължителни, ако прекарваме повече време на открито - на плажа, в планината, дори при разходката в града.

Как обаче да изберем правилния слънцезащитен продукт?

Ето няколко съвета за адекватно използване на слънцезащитна козметика

Всички знаем, че ултравиолетовите слънчеви лъчи са вредни.

Има 2 вида UV лъчи - UVA и UVB:

С по-голяма дължина на вълната са UVA лъчите. Чрез тях кожата потъмнява бързо, но за сметка на това предизвикват преждевременно състаряване и поява на бръчки. Дълбокото им проникване в кожната тъкан може да я увреди и да доведе до необратими последици за нея - като причиняване на рак на кожата.

UVB пък са изключително вредни за тялото. Те имат по-къса, но по-силна вълна и частично се абсорбират от атмосферата. Причиняват слънчево изгаряне и рак на кожата.

Първият ценен съвет преди плажа е свързан с изборa на слънцезащитна козметика. Важно е да прочетете внимателно етикета на продукта - най-добре е да изберете слънцезащитен продукт с "широк спектър" на защита, т.е. потърсете означение върху опаковката "UVA / UVB".

Не пропускайте да проверите и срока на годност на продукта.

Слънцезащитният фактор (SPF) показва доколко продуктът е ефективен в защитата на кожата от двата вида ултравиолетови лъчи. Колкото по-висок е индексът, толкова по-добре е защитена кожата.

Например, ако закупите продукт със SPF 20 (или по-нисък фактор), добре е да знаете, че той е перфектен за ежедневна защита, но когато се излагате на слънце за кратко. Ако престоят под слънчевите лъчи продължава над 2 часа (дори и в облачно време), то подходящ е SPF 30 или по-висок фактор на защита.

Слънцезащитният фактор показва за колко време може да стоим на слънце без опасност от изгаряне.

Ето и още един съвет – лесен трик, с който бързо ще пресметнеш времето, през което кожата ти е добре защитена.

Умножи числото на индекса SPF по 10 и ще получиш времето, през което кожата ти е предпазена добре.

Например, ако плажното масло има SPF 15, това означава, че може да останете под слънцето 150 минути (15х10 = 150). След този интервал от време кожата се зачервява и изгаря.

Не забравяйте, че слънцезащитните продукти се нанасят 20 минути преди излагане на слънце. Ето защо е добре да ги нанесете върху кожата си още в хотела, преди да тръгнете към плажа.

Не всички части по тялото ни поемат слънчевите лъчи равномерно. Има някои участъци, които са по-уязвими и изгарят по-бързо от други - това най-често са носът, раменете, гърбът. Затова вниманието към тези зони трябва да е двойно по-голямо. Нанасяйте слънцезащитен крем по абсолютно цялото тяло - включително ушите, областта около очите и устата.

Слоят слънцезащитна козметика, който нанасяте върху кожата, не бива да бъде нито твърде тънък, нито да се прекалява с количеството.

Планирайте слънчевите бани сутрин (до 11:30 ч.) и следобед (след 15:30 ч.). Не пропускайте и слънчевите очила, за да предпазите и очите си.

И един съвет, който повечето хора пренебрегват или направо забравят: след излизане от водата отново нанасяйте слънцезащитен продукт. Дори да използвате водоустойчива козметика, след плуване и подсушаване с хавлията, продуктите се отмиват и съответно спират да действат.

Още нещо важно – изберете слънцезащитна козметика с не прекалено агресивен плодов или флорален аромат, за да не привличате насекоми на плажа.

Наслаждавайте се на почивката си отговорно и завършете морското си летуване с точно толкова здрава и защитена кожа.