Червената фурия и депутатка Мая Манолова, която беше избрана за следващия омбудсман на републиката, се сбогува с колегите си в пленарната зала в течение на близо 30 минути, като стисна ръката на всеки депутат.Тя получи куп пожелания и целувки, преди да напусне пленарната зала, където прекара 10 години в четири мандата на парламента. Към всичко и всички, които ще ѝ липсват в парламента, тя добави и журналистите.

В кулоарите Манолова даде и последната си импровизирана пресконференция, на която обясни, че нейната философия ще бъде омбудсманът да отиде при хората, където да пресреща проблемите, а не да чака те да чукат на вратата му. 

Мая Манолова заяви, че ще защитава "ощетените, унизените, засегнатите от високомерието на властта, на които хлопват вратата". И допълни, че затова преди 20 години е станала адвокат и преди 10 - депутат. И затова сега е решила да стане омбудсман, тъй като "Социалната несправедливост е крещяща и иска да дава институционална подкрепа на хората, а те да имат къде да се обръщат.

Манолова обеща да бъде критична към властта и управлението и то да разбере, че това е добре, а не да се снишава пред проблемите.
Първата ѝ среща ще бъде с все още действащия омбудсман Константин Пенчев, който ще ѝ предаде поста на 20 октомври.

Дотогава Манолова трябва да напусне БСП, но тя не уточни кога точно ще го направи.