Благодаря на всички, които ме подкрепиха, благодаря и на тези, които не ме подкрепиха, защото ще мога да докажа, че ще бъда добрият омбудсман. Това заяви от трибуната на парламента Мая Манолова, след като бе избрана за омбудсман, предаде репортер на БГНЕС.

"НС ще ми липсва, ще ми липсва трибуната, и страстта на парламентарната битка. Но, ми предстои и друга, не по-важна битка - за правата на българските граждани. Ще ми липсвате и вие, но не се разделяме за постоянно, тъй като омбудсманът има работа и в НС, когато се обсъждат важни законопроекти, отнасящи се за правата на българските граждани. Ще работим добре заедно, убедена съм", обърна се Манолова към депутатите.

Чрез таен вот народните представители официално избраха за нов омбудсман депутата от БСП Мая Манолова. Мандатът на омбудсмана е 5 години, като същият има право да се кандидатира за втори мандат повторно.

Евгени Стоев, председател на тайната комисия за избор на омбудсман обяви, че Манолова е избрана със 129 гласа. За Константин Пенчев са гласували 82 депутати. Общо 223 са гласувалите народните представители. 12 са били невалидните бюлетини за избор на омбудсман.