Руският лидер Владимир Путин ще вземе участие в една от експедициите на Руското географско дружество, съобщи Интерфакс. За плановете на президента разказа говорителят му Дмитрий Песков, който обаче не уточни към коя точка на Русия ще се отправи началникът му. Прессекретарят на Кремъл разкри само кога евентуално Путин ще тръгне на пътешествие.“Съществуват планове за неговото участие в експедиция на географското дружество и то ще се състои много по-рано, отколкото очаквахте - до края на август”, каза Песков пред агенциите.

На заседание на медия клуба на организацията бяха представени най-интересните проекти, които са планирани в сегашната му юбилейна година. Предвиждат се експедиции до островите в Западна Русия и до остров Шумшу.

ТАСС припомня, че дружество е основано през 1845 г., като от 2009 г. негов президент е сегашният министър на отбраната Сергей Шойгу. През 2010 г. беше създаден попечителски съвет на географската организация, който бе оглавен от Путин.

Преди две години държавният глава се запозна с програмата за подводни изследвания на дружеството по време на посещението си на остров Гогланд във Финския залив. Тогава президентът се спусна с батискаф до мястото, където бе намерена потъналата през 1869 г. ветроходна винтова фрегата “Олег”. Той се потопи на дълбочина от 56 м до останките, припомня Лента.ру. “Лежи на десния си борд. Наистина корабът е добре запазен, чете се името му”, заяви Путин, след като изкара половин час под водата в Балтийско море.

През септември 2012 г. руският лидер участва и в експеримент по спасяване на жерави, включени в Червената книга, в рамките на научно-изследователската експедиция “Полет на надеждата”. Тогава Путин направи полет с мотоделтапланер заедно с ято от изчезващите сибирски птици в онтологичната станция “Кушеват”. Целта на експеримента беше да се покаже на отгледани в развъдник жерави маршрута на миграция на птиците. Тогава Путин, който направи три полета с делтапланера, изигра ролята на водач на ятото птици.

През 2011 г. руският държавен глава се спусна с акваланг на дъното на Таманския залив, а през 2009 г. – с батискафа “Мир” се потопи до дъното на езерото Байкал.