Услугата OnStar на Opel регистрира над 1 милиард заявки от клиенти, които взаимодействат със системата чрез телефон и мобилно приложение или чрез вградения мобилен телефон в автомобила.

OnStar бе представена преди близо 19 години като първата в автомобилната индустрия услуга, която е в състояние да излъчи автоматично сигнал за помощ при активиране на въздушна възглавница в автомобила.

Днес OnStar е в състояние да отключва дистанционно вратите, да зарежда навигационни инструкции за водене по маршрут директно в бордовата система, както и да съставя и изпраща съобщения по електронната поща относно техническото състояние на автомобила.

В момента на всеки две секунти някой клиент по света се обръща към системата OnStar, съобщиха от Opel. Tака общият брой на заявките достига до около 5 милиона на месец при обем на базата от абонати от над 7 милиона. Като това се добавят още 8,8 милиона взаимодействия на месец чрез мобилното приложение.

OnStar се предлага в автомобилите от марките Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac и скоро в Opel по целия снят. В частност, системата за мобилна връзка и услуги OnStar на Opel/Vauxhall ще бъде пусната официално в Европа на 3 август т.г.

Следващото поколение на Opel Astra, чиято световна премиера е насрочета за международното автомобилно изложение във Франкфурт (17-27 септември), ще бъде първият изцяло нов модел на марката Opel, който ще се предлага с OnStar.

Системата ще може да се поръча и при моделите ADAM, Cascada, Corsa, Insignia, Meriva, Mokka и Zafira Tourer на определени пазари. Първата група от пазари, на която ще бъде представена Opel OnStar, ще включва 13 европейски страни, към които по-късно ще се присъединят и други.

Притежателите на смартфони ще могат да се свързват със своя автомобил дистанционно с помощта на специално приложение. В допълнение към това, Opel OnStar ще оказва помощ на собствениците на автомобили и органите на полицията в случаи на откраднати превозни средства с инсталирана система.

Opel OnStar ще предоставя също на своите абонати месечен бюлетин по електронна поща, включващ най-важните данни информация за състоянието на автомобила. Наред с това, собственикът може да изиска диагностична проверка по всяко време само с натискане на един бутон, с което системата осигурява спокойствие на потребителите преди потегляне на дълъг път.

Абонатите на Opel OnStar в Европа ще могат да контролират изцяло своите лични данни и услугите, които получават от Opel OnStar. Преди активирането на услугата всеки потребител трябва да декларира съгласие с условията за ползване на системата. Освен това, потребителите ще могат да избират свободно дали желаят да разкриват актуалното си местоположение – само с натискане на бутона „Privacy” местоположението им ще бъде прикрито.