Физическото възпитание отпада като задължителен учебен час в 11-и и 12-и клас в професионалните гимназии, в които ще се въведе дуално обучение. Причината е, че в последните два гимназиални курса учениците ще имат часове по практика, в които ще се трудят и усвояват тънкостите на занаята в реална работна среда. Така на практика няма да остане време за часове по спорт и работата ще замести физическото възпитание, обясниха за „Монитор" от МОН. Въпреки това обаче професионалните гимназии могат да въведат физическото като СИП.

С въвеждането на дуалното обучение единадесетокласниците ще се трудят по два дни в седмицата, а зрелостниците по три. Това пък става ясно от проект на нова заповед за професионалното образование. През тези дни гимназистите няма да учат теория, а ще имат практическо обучение в предприятие, срещу което ще получават и заплащане. Учениците ще работят срещу договор и осигуровки съгласно модела на дуалното обучение, което е прието със закон, но все още е въведено в твърде малка част от професионалните гимназии. Всъщност новата форма на обучение не е задължителна, а училищата, известни в миналото като техникуми, имат право да изберат дали да я въведат или не. Това не зависи само от желанието на училищното ръководство, но и от интереса от страна на бизнеса.

Според проучване на БСК обаче както бизнесът, така и професионалните гимназии не са готови за дуалното обучение. Освен това работодателите масово очаквали държавата да стимулира старта на дуалното обучение, като осигури финансирането за заплатите на учениците. 73% от попитаните шефове са заявили, че очакват съдействие от държавата за осигуряване на възнаграждения за обучаващите се чрез работа. 41% от шефовете пък искат данъчни облекчения в замяна на това, че ще се ангажират с дуалното обучение. Още толкова очакват държавата да поеме разходите за осигуровки на учениците.