Мая Манолова има изключителното качество - независимост. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков, който представи кандидатурата на Мая Манолова за омбудсман на България, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на днешния пленарен ден депутатите избират омбудсман между Мая Манолова и Константин Пенчев.

"Манолова не се нуждае от много представяне. Видяла е и едната, и другата страна на властта, и на представителството на интересите на гражданите, изключително активна е била в отстояване на защитата и интересите на гражданите, когато е била в управление. По нейна инициатива беше създадена комисия за работа с НПО, многобройни срещи с НПО-та е имала. Манолова достойно ще оправдае избора на НС да отстоява правата и свободите на българските граждани", каза още Михаил Миков.

Корман Исмаилов пък представи кандидатурата на Константин Пенчев за омбудсман на България. "Константин Пенчев - един успешен омбудсман на България. Той е опитен юрист, достигнал върховете на съдебната система, запазил името си и впоследствие заемал последния мандат позиция на омбудсман. Той е доказал балансираността и отдадеността си в отговорностите си. Това, което Пенчев направи, е видно за обществото и народните представители. Институцията стана много познаваема и близка до гражданите. Работил е за защита на социално слабите, потребителите", каза Исмаилов и добави, че се надява депутатите да го подкрепят за втори мандат, за да надгради това, което е постигнал.

Предстои специална комисия да проведе таен избор за омбудсман с бюлетини в урни в зала в Народното събрание.