Живакът удари 39.8 градуса във Велико Търново по обед днес, съобщиха дежурните метеоролози в НИМХ.

Опасно горещи температури са отчетени в почти цялата страна днес. Времето в цяла България е слънчево и горещи, в сила е и предупредителният код от втора степен – "оранжев" за 21 области на страната.

Към 15 часа максималните отчетени температури са 38.6 градуса в Сандански. 37 градуса стигна живакът в Плевен. В Благоевград и в Русе градусите се покачиха съответно до 36.8 и 36.7 градуса. В Кърджали и Хасково термометрите показаха 36 над нулата, в Пловдив – 35 градуса, в Чирпан – 35.6 градуса.

Из столичните улици 33.8 градуса се усещат в пъти по-горещо заради задуха и силното слънце, напекло асфалта.

Прохладата разбира се е в планините, като там наистина градусите са с десетки под тези в града. На Черни връх над София например към 15 часа днес са отчетени 20 градуса над нулата, а на връх Мусала – едва 15 градуса. На връх Ботев температурата стигна само 16 градуса.

Почиващите по родното Черноморие също се радват на прекрасни летни температури. Във Варна термометрите показаха близо 30 градуса по обед днес, а в Бургас само 29 градуса. На юг обаче положението е съвсем друго и в Ахтопол температурите са от 30 градуса.