Историкът се надява вярващите да съберат

дарения за довършване на храма в

бургаския квартал "Меден рудник"

Преди няколко месеца в бившия Секретен фонд на Националния исторически музей бе „открита” чудотворна икона на „Св. Богородица”. Тя произхожда от манастира „Св. Богородица Козиница” край гр. Драма в днешна Северна Гърция. В 1917 г. българска военна част пренася иконата в София, за да не стане жертва на военните действия, които се водят в този край в хода на Първата световна война.

Иконата остава в София в специален Секретен фонд на паметници от Гърция и Македония, които е трябвало да върнем на Гърция и Югославия съгласно клауза 126 на Ньойския договор. И въпреки, че тази клауза изтича в 1925 г. секретността на фонда стои до 1992 г., когато бе разсекретен от директора на НИМ Божидар Димитров. Един по един паметниците от фонда бяха почиствани, реставрирани и вкарани в научно обръщение.

Иконата от Драма е една от чудотворните икони на манастира край Драма. Както личи от надписите в 1821 г. тя е обкована с ризница от злато и сребро. В нея са инкорпорирани мощите на четирима светци – св.Харалампий, св.Панталеймон, св.Дионисий и св. Петка Търновска.

Ценната реликва ще бъде изложена от 1 до 30 август в храма „Св. Николай Чудотворец” в кв.”Меден рудник” в Бургас, където живеят 120 000 българи-християни. Храмът е един от най-големите в България е недостроен. Вътрешното пространство е в гол бетон. Независимо от това свещеник Емилиан е направил иконостас от картон и църквата вече цяла година работи и приема вярващи, извършват се бракосъчетания, кръщенето. Но така вечно не може. Божидар Димитров, който е почетен гражданин, е решил, че иконата и мощите на светците ще „съберат” чрез дарения на поклонниците необходимите няколкостотин хиляди лева за завършването на строежа на храма.

След Бургас – от 1 до 15 септември, иконата ще гостува в храма „Св. Кирил и Методий” в Созопол по време на традиционните за града празници „Аполония”.

Досега иконата е гостувала само в храма „Св.Неделя” в София, където бе посрещната лично от патриарх Неофит и в Гигинския манастир край Брезник.