Ваканционните публикации в социалните мрежи улесняват крадците, които също използват сайтове като „Фейсбук“, „Туитър“ и други, предупреждават германски експерти, цитирани от ДПА.

Преди да публикувате снимка от почивката си в социалната мрежа, първо се замислете кой може да я види.

Изображението може например да попадне под опортюнистичния поглед на крадци. Те ще съберат две и две и ще разберат, че в дома няма никой, който да осуети проникването им, предупреждава Волфганг Балдерс от Отдела за предотвратяване на престъпленията към полицията на Кьолн, Германия.

Според експерта е важно хората да разкриват възможно най-малко подробности за ваканцията си, докато отсъстват от дома.
 
"Датите и географската информация не принадлежат на интернет. Помислете също какво "говорят" фотографиите. Ако например видят цялата фамилия на снимка, крадците ще се уверят, че домът ви е празен", казва Балдерс.

„Фейсбук“ дава възможност на потребителите да решават кой може да вижда публикуваните снимки. „Туитър“ и „Инстаграм“ обаче не разполагат с подобна опция, което означава, че хората трябва да са още по-внимателни с публикациите си в тях.

Като цяло е най-добре потребителите да не публикуват ваканционни снимки, докато не се завърнат от почивка. Родителите трябва да се уверят, че децата им се придържат към същите правила.

"Всеки, който споделя информация за почивката си, казва на света, че не си е у дома", потвърждава и друг специалист по предотвратяване на престъпленията, Харалд Шмид.

Експертите напомнят на хората да не съсредоточават цялото си внимание върху социалните медии. Те трябва да се погрижат и за това домовете им да изглеждат обитаеми, за което могат да разчитат на съседите. Неокосената със седмици трева също издава липсата на хора у дома, както и препълнената пощенска кутия. Подобни издайнически сигнали могат да изкушат крадците, дори тези, които нямат профили във „Фейсбук“.